Putin ove sedmice u posjeti Vijetnamu, Washington oštro kritikuje Hanoj
(Izvor: Fena/Arhiva)

Putin ove sedmice u posjeti Vijetnamu, Washington oštro kritikuje Hanoj

Ruski predsjednik Vladimir Putin posjetit će Hanoj ove sedmice, saopćilo je više zvaničnika, ističući lojalnost Vijetnama pod komunističkom vladavinom Rusiji i izazivajući američke kritike.

Posjeta bi uslijedila nakon što je Hanoj izbjegao ukrajinski mirovni samit u Švicarskoj tokom vikenda, dok je svog zamjenika ministra vanjskih poslova poslao na sastanak BRICS-a u Rusiju prošle sedmice.

Očekuje se da će se Putin, koji je peti put položio zakletvu kao šef države prije nešto više od mjesec dana, sastati s novim predsjednikom Vijetnama To Lamom i drugim čelnicima tokom dvodnevne posjete Hanoju u srijedu i četvrtak, saopćili su zvaničnici.

Sjedinjene Države, koje su prošle godine unaprijedile odnose s Hanojem i glavni su trgovinski partner Vijetnama, oštro su reagirale.

- Nijedna zemlja ne bi trebala dati Putinu platformu za promoviranje svog agresorskog rata i na drugi način mu dozvoliti da legalizira svoje zločine - kazao je portparol američke ambasade u Hanoju Reutersu, upitan o utjecaju posjete na veze sa Sjedinjenim Državama.

- Ako bude u mogućnosti da putuje slobodno, to bi moglo normalizirati očigledna ruska kršenja međunarodnog prava - dodao je portparol, misleći na invaziju na Ukrajinu koju je Putin pokrenuo u februaru 2022.

Vijetnamsko ministarstvo vanjskih poslova nije odgovorilo na zahtjev za komentar.

federalna.ba/Fena

Rusija