Putin nije odstupio od standardnog protokola prilikom posjete kineskog lidera Xi Jinpinga
(Izvor: EPA-EFE/SERGEI KARPUHIN)

Putin nije odstupio od standardnog protokola prilikom posjete kineskog lidera Xi Jinpinga

Predsjednik Vladimir Putin nije čekao na kraju crvenog tepiha da pozdravi u ponedeljak kineskog lidera Xi Jinpinga po njegovom dolasku Rusiju, u posjetu visokog nivoa.

Ruski standardni protokol za posjete dostojanstvenicima zahtijeva da ih na aerodromu dočeka nižerangirani službenik kabineta.

Mnogi posmatrači tvrde da su borbe u Ukrajini učinile Rusiju sve više zavisnom od Kine u pogledu podrške jer zemlja postaje izolovana od Zapada.

Ali Putin nije odstupio od scenarija, a početak Xijevog putovanja bio je poput bilo kojeg gostujućeg lidera.

Putin je poslao potpredsjednika vlade Dmitrija Černišenka na aerodrom Vnukovo u glavnom gradu Rusije da se sastane sa Xijem nakon što je sišao sa Boeinga 747.

Ruski predsjednik je, u međuvremenu, bio daleko u centru Moskve zauzet drugim obavezama prije večere sa Xijem sa visokim ulozima.

Putin je započeo svoj dan pojavljivanjem na sastanku najviših zvaničnika Ministarstva unutrašnjih poslova. On se također obratio na parlamentarnoj konferenciji na kojoj su učestvovali zakonodavci iz afričkih zemalja.

Vrativši se na aerodrom, Xi je slušao kako ruski vojni orkestar svira nacionalne himne Kine i Rusije. Zatim je prošao pored reda počasne garde u pratnji Černišenka.

federalna.ba/Fena

Rusija Vladimir Putin Xi Jinping