Putin: Nacizam ponovo prijetnja Rusiji
(Izvor: EPA-EFE/DMITRY AZAROV / SPUTNIK / KREMLIN POOL)

Putin: Nacizam ponovo prijetnja Rusiji

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas na obilježavanju 80. godišnjice sovjetske pobjede u bici kod Staljingrada da "ideologija nacizma u svom modernom obliku" ponovo predstavlja direktnu prijetnju po sigurnost te države koja je "iznova i iznova primorana da odbija agresiju kolektivnog Zapada".

Putin je položio vijenac na vječnu vatru spomen-kompleksa palim borcima Crvene armije u Volgogradu, današnje ime grada, koji su se borili u Drugom svjetskom ratu protiv nacističkih njemačkih snaga.

Osvrćući se na nedavnu odluku Njemačke da isporuči napredne borbene tenkove Leopard, Putin je upozorio da će za one koji "evropske zemlje, među kojima i Njemačku, uvlače u novi sukob sa Rusijom savremeni rat biti sasvim drugačiji".

"Nevjerovatno je, ali istinito, da nam ponovo prijete njemačkim tenkovima Leopard. I oni će ponovo da se bore protiv Rusije na teritoriji Ukrajine rukama Hitlerovih sljedbenika, banderovaca", rekao je on misleći na ukrajinskog nacionalističkog vođu Stepana Banderu iz doba Drugog svjetskog rata za kojeg se smatralo da je nacistički saradnik.

Bitka za Staljingrad, najveća bitka u Drugom svjetskom ratu, počela je 24. avgusta 1942., a završena je 2. februara 1943., kada su kapitulirale trupe njemačkog feldmaršala Fridriha Paulusa opkoljene vojnicima Crvene armije.

Katastrofalni poraz Nijemaca i njihovih saveznika označio je prekretnicu Drugog svjetskog rata na evropskom ratištu. Bitka za Staljingrad se smatra jednom od najkrvavijih bitaka u historiji, sa oko dva miliona žrtava na obje strane.

federalna.ba/Beta-AP

Vladimir Putin
Rusija Vladimir Putin
0 30.03.2023 19:46
Vladimir Putin Bjelorusija nuklearno oružje
0 27.03.2023 14:27
Vladimir Putin Tayyip Erdogan
0 25.03.2023 21:15
Vladimir Putin Bjelorusija nuklearno oružje
0 25.03.2023 20:37
Međunarodni krivični sud Vladimir Putin optužnica
0 24.03.2023 19:38