Putin kaže da je voljan razgovarati o obnavljanju isporuka žita iz Ukrajine
(Izvor: Twitter)

Putin kaže da je voljan razgovarati o obnavljanju isporuka žita iz Ukrajine

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je liderima Francuske i Njemačke u telefonskom razgovoru u subotu, 28. maja, da je Rusija voljna da razgovara o načinima da se Ukrajini omogući da nastavi isporuke žita iz crnomorskih luka, saopćio je Kremlj.

Rusija i Ukrajina obezbjeđuju skoro trećinu globalnih zaliha pšenice, dok je Rusija takođe ključni globalni izvoznik vještačkog đubriva, a Ukrajina je veliki izvoznik kukuruza i suncokretovog ulja.

- Sa svoje strane, Rusija je spremna da pomogne u pronalaženju opcija za nesmetan izvoz žitarica, uključujući izvoz ukrajinskog žita iz crnomorskih luka, - saopćio je Kremlj, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Također se navodi da je obavijestio francuskog predsjednika Emannuela Macrona i nemačkog kancelara Olafa Scholza da je Rusija spremna da poveća izvoz đubriva i poljoprivrednih proizvoda ako joj budu ukinute sankcije - zahtjev koji je postavio u razgovorima sa italijanskim i austrijskim liderima poslednjih dana.

Kremlj je saopćio da je Putin također rekao da je Rusija spremna da nastavi razgovore sa Ukrajinom.

- Posebna pažnja je posvećena pregovorima koji su zamrznuti zbog Kijeva. Predsjednik Vladimir Putin je potvrdio otvorenost ruske strane za nastavak dijaloga - navodi se u saopćenju.

federalna.ba/Fena

Rusija Vladimir Putin žitarice izvoz žitarica