videoprilog Mirze Huskića (Svijet)

Putin: Isporuke oružja u zone sukoba su opasan korak

Na dozvolu korištenja zapadnog oružja za napade ukrajinske vojske na vojne ciljeve u Rusiji, zvanična Moskva je zatražila hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a za naredni petak.

U obraćanju medijima uoči ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu, ruski predsjednik Vladimir Putin je ocijenio da je dozvola za korištenje zapadnog oružja na vojne ciljeve u Rusiji loša stvar i veoma ozbiljan i veoma opasan korak.

Isporuke naoružanja u zone sukoba uvijek su loš, opasan i ozbiljan korak, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin u obraćanju preostalim novinarima međunarodnih agencija i medija akreditiranih u Rusiji. Podsjećamo, američki predsjednik Joe Biden je Ukrajini dozvolio ograničenu upotrebu oružja dometa do 60 kilometara na vojne ciljeve u Rusiji, i to za zaštitu regiona Harkov i Sumi. Također, nekoliko zemalja dozvolilo je Ukrajini upotrebu njihovog naoružanja u operacijama protiv vojnih kapaciteta u Rusiji, uključujući i upotrebu raketnih sistema i avijacije.

„Naravno, takvi postupci će na kraju... oni su već dostigli najviši nivo degradacije, ali će u potpunosti uništiti međunarodne odnose i ugroziti međunarodnu sigurnost. Na kraju, ako vidimo da se te zemlje uvlače u rat protiv nas, te ako to bude njihov direktni angažman u ratu protiv Rusije, mi zadržavamo pravo da djelujemo na isti način. Generalno, ovo je put ka veoma ozbiljnim problemima“, poručio je Putin.

Podsjetio je ruski predsjednik i na upotrebu taktičkog nuklearnog naoružanja i mogućnost kada bi ono moglo biti upotrijebljeno.

„Iz nekog razloga, oni na Zapadu vjeruju da ga Rusija nikada neće iskoristiti. Mi imamo svoju nuklearnu doktrinu. Pogledajte šta je tamo napisano. Ako nečiji postupak zaprijeti našem suverenitetu i teritorijalnom integritetu mi ćemo razmotriti mogućnost korištenja svih sredstava koja su nam na raspolaganju“, dodaje Putin.

Nastavio je ruski predsjednik u svom maniru veličajući pobjede svoje vojske tvrdnjom kako su ruski gubici nekoliko puta manji od ukrajinskih, zaključivši da Ukrajina gubi oko 50.000 vojnika mjesečno. Što je očito previše, makar to rekao i ruski predsjednik. No, da mu je zapadna, odnosno američka pomoć najveća glavobolja, odmah je ustvrdio u nastavku.

„Šta treba da se uradi da se zaustave borbene akcije u Ukrajini? Mogu vam reći šta sam rekao predsjedniku Bidenu. On mi je poslao pismo prije izvjesnog vremena, ja sam mu odgovorio napismeno - ako želite da prestanu borbene akcije u Ukrajini, prestanite dostavljati oružje, a neprijateljstva će prestati za dva, maksimalno tri mjeseca“.

I u Putinovoj interpretaciji odgovora na pitanje ko je započeo rat, opet na vidjelo izlazi stara mantra – svi su protiv Rusije, koja u Ukrajini štiti svoje interese. Što će reći, to je teritorija na koju mi polažemo pravo i niko ne smije u to da se miješa.

„Oni su izmislili da Rusija želi da napadne NATO. Jeste li vi potpuno glupi, kao ovaj sto? Ko je to izmislio? To je besmisleno, potpuno besmisleno. To bi bilo potpuno besmisleno da nije dizajnirano da obmani njihovo stanovištvo. Mi nemamo nikakvih carskih ambicija, vjerujte im. To je besmisleno. Isto kao i prijetnja Rusije prema NATO zemljama i Evropi. Molim vas, pogledajte potencijal NATO-a i Rusije. Da li vi mislite da smo mi ludi?“, dodao je Putin.

Jer se Rusija nikada ne miješa u američka unutarnja pitanja, baš kao i u ukrajinska.

„Niko u Sjedinjenim Državama nije zainteresiran za Ukrajinu. Oni su zainteresirani za veličinu Sjedinjenih Država, a to je borba ne za Ukrajinu i ukrajinski narod, nego za sopstvenu veličinu, sopstvenu lidersku poziciju u svijetu. Ni na koji način oni neće dozvoliti bilo kakav uspjeh Rusije, upravo zato što vjeruju da će na taj način liderska pozicija Sjedinjenih Država biti ugrožena. Cijela ova poenta je djelo SAD“, navodi Putin.

Te je cijelu priču zaokružio izjavom da Rusiju nije briga ko će pobijediti na predsjedničkim izborima u SAD i da se neće miješati u izbornu trku. Ništa ozbiljno se neće promijeniti u odnosima SAD i Rusije kao rezultat tih izbora", rekao je ruski predsjednik te ocijenio da Amerika sagorijeva samu sebe iznutra u svojim unutarnjim političkim borbama.

federalna.ba

Vladimir Putin Svijet
Vladimir Putin Rusija
0 12.07.2024 21:20
Josep Borrell Victor Orban Vladimir Putin
0 05.07.2024 20:15
Viktor Orbán Vladimir Putin
0 04.07.2024 20:51
Vladimir Putin SCO
0 03.07.2024 08:47