Putin čestitao Erdoganu na pobjedi na predsjedničkim izborima u Turskoj

Putin čestitao Erdoganu na pobjedi na predsjedničkim izborima u Turskoj

Ruski predsjednik Vladimir Putin čestitao turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu pobjedu u drugom krugu predsjedničkih izbora u Turskoj.

Iz moskovskog Kremlja je saopćeno da je Putin poslao čestitku Erdoganu u kojoj je naveo da je njegov izborni uspjeh prirodan slijed događaja nakon njegovih nesebičnih napora u dosadašnjem vođenju države.

“Vaša pobjeda jasan je pokazatelj podrške turskog naroda vašim naporima da ojačate državni suverenitet i ostvarite nezavisnu vanjsku politiku“, naveo je Putin u čestitki.

Putin je zahvalio Erdoganu na njegovom ličnom doprinosu jačanju prijateljskih odnosa i uzajamno korisne saradnje između Turske i Rusije.

“Želio bih potvrditi da smo spremni nastaviti konstruktivan dijalog o aktualnim bilateralnim, regionalnim i međunarodnim pitanjima“, poručio je Putin.

Ruski predsjednik je također naveo da pridaje važnost dosljednoj provedbi planiranih zajedničkih rusko-turskih projekata, posebice izgradnji nuklearne elektrane Akkuyu i stvaranju čvorišta prirodnog plina u Turskoj.

“Dragi moj prijatelju, primi moje iskrene čestitke na ponovnom izboru za predsjednika. Želim Vam uspjeh, zdravlje i prosperitet u odgovornoj ulozi šefa države“, naveo je Putin.

federalna.ba/AA

Vladimir Putin Tayyip Erdogan
Vladimir Putin Vijetnam strateško partnerstvo
0 20.06.2024 10:03
Vladimir Putin sporazumi Sjeverna Koreja
0 19.06.2024 12:31
Vladimir Putin Sjeverna Koreja
0 18.06.2024 20:26
Vladimir Putin Sjeverna Koreja posjeta
0 18.06.2024 12:51