Putin će se kandidovati za novi mandat na izborima u idućoj godini
(Izvor: Arhiv)

Putin će se kandidovati za novi mandat na izborima u idućoj godini

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u petak da će se ponovo kandidovati za predsjednika na predsjedničkim izborima 2024, što će ga održati na vlasti najmanje do 2030. godine.

Putin, kome je Boris Jeljcin predao predsedničku funkciju poslednjeg dana 1999. godine, već je predsjednik s dužim stažom od bilo kog drugog vladara Rusije od Josifa Staljina, nadmašujući čak i 18-godišnji mandat Leonida Brežnjeva.

Nakon što je vojnike koji su se borili u Ukrajini odlikovao najvišom vojnom počastima Rusije, zlatnom zvijezdom heroja Rusije, potpukovnik je Putina upitao da li bi se ponovo kandidovao, javile su ruske novinske agencije.

Šef Kremlja rekao je da hoće.

Reuters je prošlog meseca javio da je Putin donio odluku da se kandiduje.

Za Putina su izbori formalnost - uz podršku države, državnih medija i skoro bez općeg javnog neslaganja, sigurno će pobijediti. Putin je 7. oktobra napunio 71 godinu.

Opozicioni političari su označili u izbore kao smokvin list demokratije koji krasi ono što oni vide kao korumpiranu diktaturu Putinove Rusije.

Putinove pristalice odbacuju tu tezu, ukazujući na nezavisnu anketu koja pokazuje da on uživa podršku iznad 80 posto. Kažu da je Putin vratio red i dio uticaja koji je Rusija izgubila tokom haotičnog raspada Sovjetskog Saveza.

federalna.ba/Fena

Vladimir Putin Rusija kandidat kandidatura