Putem COVAX-a dosad distribuirano više od milijardu doza vakcine protiv koronavirusa
(Izvor: EPA-EFE/Edwin Bercian)

Putem COVAX-a dosad distribuirano više od milijardu doza vakcine protiv koronavirusa

Količina doza vakcina protiv koronavirusa distribuiranih u okviru mehanizma COVAX, kojeg je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pokrenula kako bi države s niskim i srednjim prihodima imale jednak pristup vakcinama, dosegla je milijardu.

U saopćenju Svjetske zdravstvene organizacije navedeno je da je transportni brod s 1,1 milion doza vakcine stigao u Ruandu, te da je s ovom pošiljkom u okviru programa COVAX evidentirano ukupno milijardu doza.

Navedeno je da je COVAX, koji je do sada osigurao distribuciju vakcina u 114 zemalja, s ovom brojkom najveći program opskrbe i podrške vakcinama u historiji.

Istaknuto je kako je broj distribuiranih doza vakcine važna prekretnica, ali isto tako da na tom planu ima još posla.

"S 13. januarom, 36 od 194 zemlje članice WHO-a nisu uspjele vakcinisati 10 posto populacije. Procenat vakcinisanih u 88 država članica nije dosegao 40 posto populacije", navedeno je u saopćenju.

Naglašeno je također da problemi kao što su nabavka vakcina, patentna prava i nedostatak dijeljenja tehnologije u zemljama s visokim dohotkom sprječavaju COVAX da ispuni svoje ciljeve.

Napomenuto je da se u okviru COVAX-a nastavljaju napori da se kroz susrete sa svjetskim državama, proizvođačima vakcina i partnerima osigura veća opskrba državama u kojima je vakcinisanje nedovoljno stanovništva.

Distribucija vakcina započela je u februaru 2021. godine u okviru programa COVAX, koji je pokrenut u aprilu 2020. na inicijativu WHO-a i u kojem su učestvovale 184 zemlje.

Generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus izjavio je da COVAX nije mogao postići svoj cilj zbog gomilanja vakcina, te je kritikovao zemlje s visokim dohotkom zbog nepravde u distribuciji vakcina.

federalna.ba/AA

pandemija COVAX koronavirus virus WHO Covid19
mali nogomet mali fudbal Doboj turnir covid-19 koronavirus pandemija
0 13.05.2023 13:16
SZO covid-19 koronavirus
0 05.05.2023 16:50