Put iz centra Gradačca ka spomen obilježju Ljiljan će uskoro biti obnovljen

Infrastruktura u povratničkim mjestima na području najmnogoljudnijeg kantona – Tuzlanskog zaslužuje veću pažnju i ulaganja sa svih nivoa vlasti. Upravo o tome se danas govorilo na sastanku u Vladi kantona, kojem su prisustvovali predstavnici ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica Federacije, ali i predstavnici Kantonalnog ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak.

Udružena sredstva između federalnog i kantonalnog nivoa vlasti u iznosu od 365.000 maraka bit će utrošena u infrastrukturne projekte na području kantona s posebnim fokusom na Gradačac. Cilj je obnoviti put koji povezuje centar Gradačca sa spomen-obilježjem Ljiljan.

Riječ je o infrastrukturnom objektu koji povezuje četiri zajednice u gradu Gradačcu u kojem je bilo raseljeno oko 950 domaćinstava. Svi su se oni vratili na prijeratna mjesta prebivališta”, pojašnjava Anto Iljkić, sekretar Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak TK-a.

Obnavljanjem puta povratnicima će se omogućiti bolji uslovi života, što je i konačni cilj nadležnih. Nadaju se dobrim vremenskim prilikama koje će omogućiti da se ovaj projekt završi do kraja godine. Osim za povratnička naselja, projekt je značajan i za posjetitelje iz drugih gradova jer im olakšava dolazak do spomenika koji je simbol Gradačca i borbe u proteklom ratu.

Federalno ministarstvo izdvaja nešto više sredstava nego Vlada TK-a, ali raduje me da je to značajan projekat i zbog toga je naš interes prošao sve naše procedure, javne pozive, udruživanje sredstava s Vladom i radujem se da ćemo to završiti”, istakao je ministar raseljenih osoba i izbjeglica FBiH Edin Ramić.

U budućnosti bi se, smatraju, za ove namjene trebala izdvajati veća sredstva. Među prioritetima bi se trebali naći i povratnici u RS.

Da možda jedan značajniji dio sredstava se usmjerava u zone koje gravitiraju Tuzlanskom kantonu, a to je područje entiteta RS-a”, dodaje Ramić.

Infrastrukturni projekti su najmanje što se može uraditi da se povratnicima omogući život dostojan čovjeka, rečeno je na sastanku. Cilj je zadržati one koji su se vratili, a adekvatnim djelovanjem omogućiti i drugima povoljan teren za povratak.

federalna.ba

Gradačac obilježje Ljiljan put obnova
cesta put Tuzlanski kanton TK Tuzla Lukavac Doboj
0 28.01.2023 23:18
obnova Sveučilišna klinička bolnica Mostar
0 21.12.2022 14:45
Zmaj od Bosne Gradačac kula
0 04.12.2022 18:51
džamija Gradačac Husein-kapetan Gradaščević
0 19.11.2022 11:33