Pustili kineskog takmičara da pobijedi: Rezultati polumaratona u Pekingu pod istragom
(Izvor: Getty Images)

Pustili kineskog takmičara da pobijedi: Rezultati polumaratona u Pekingu pod istragom

Organizatori istražuju rezultate polumaratonske trke u Pekingu nakon što se čini da su trojica afričkih atletičara pustili kineskog takmičara da pobijedi. Tokom trke u nedjelju u Pekingu čini se da su trojica afričkih trkača pred ciljem propustili domaćeg atletičara He Jija, koji je pobijedio sprintom, što je dovelo do negodovanja navijača na društvenim mrežama.

Organizatori su danas saopštili da istražuju rezultate.

"Organizacioni komitet pridaje veliki značaj pitanju koje su pokrenuli korisnici interneta o rezultatima (trke). Formiran je poseban istražni tim za sprovođenje istrage, a rezultati će blagovremeno biti objavljeni", navodi se u saopštenju.

Kineski takmičar He Jie pobijedio je na maratonu prošle godine na Azijskim igrama i državni je rekorder u toj disciplini.

On je tokom trke u nedjelju bio iza trojice trkača iz Kenije i Etiopije kada su se približavali cilju. Čini se da je jedan od trkača pokazao drugima da uspore dok je He preuzimao vodstvo i sprintom došao do pobjede.

Jedan od kenijskih trkača Willy Mnangat rekao je za BBC Afrika da su pustili Hea da pobijedi, ali da su to uradili jer su u trci bili angažovani kao pacemakeri i da se nisu takmičili za pobjedu. Međutim, sva trojica su u trku ušli kao zvanični takmičari, a ne kao pacemakeri.

"Nisam bio tamo da se takmičim. Moj posao je bio da postavim tempo i pomognem momku da pobijedi, ali nažalost, nije ostvario cilj - da obori državni rekord", dodao je Mnangat.

He je pobijedio rezultatom sat, tri minuta i 44 sekunde, što je više od minut sporije od državnog rekorda u polumaratonu.

federalna.ba/Beta

polumaraton istraga