Ptice močvarice

U povodu Svjetskog dana močvarnih staništa koji se obilježava 2.februara od 1971 godine kada je usvojena Ramsarska konvencija , tema magazina Natura ovog petka su “ Ptice močvarice”.
Više od dvije milijarde ptica svake godine migrira iz Evrope preko Sredozemnog mora da bi prezimilo u sjevernoj ili središnjoj Africi. Bosna i Hercegovina je jedna od najznačajnijih destinacija za migraciju ptica, ali i zimovanje. Istraživanja  rađena u zadnjih 15 godina, ukazala su na postojanje Jadranskog migratornog puta, kojim ptice iz centralne i sjeverne Evrope putuju prema Africi preko Balkanskog poluostrva i Jadranskog mora. Centar tog puta migracije su kraška polja Bosne i Hercegovine. Hutovo blato se smatra jednim od najvećih zimovališta ptica na području Evrope. Tokom seobe ptice se suočavaju sa velikim brojem prepreka – od širokih morskih prostranstava i opasnih pustinja, do nepredvidljivih vremenskih prilika i nenadanih oluja. Zbog toga su pticama selicama duž seobenog puta neophodna pouzdana i sigurna mjesta na kojima se mogu nahraniti i odmoriti, a to su u najvećoj mjeri močvarna staništa.Tri međunarodno zaštićene močvare u Bosni i Hercegovini koje štiti Ramsarska konvencija – Livanjsko polje, Hutovo blato i Bardača, područja su koja su u posljednjih 20 godina značajno degradirana zbog loših praksi korištenja i upravljanja, nepoštivanja vladavine prava, te domaćih i međunarodno preuzetih obaveza. 
Gošće emisije su  magistrica  Nermina Sarajlić, članica Ornitološkog  društva "Naše ptice" i Aleksandra Dragomirović,  članica tima  Centra za životnu sredinu Banja Luka.
Urednica i voditeljica Alma Jusubašić