Prvu grupu bh. građana evakuisanih iz Gaze dočekale porodice, prijatelji i zvaničnici

Prvu grupu evakuisanih bh. građana i njihovih srodnika iz Gaze dočekali su na Međunarodnom aerodromu Sarajevo rodbina, prijatelji i drugi građani, kao i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković, ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić i amabsador Države Katar u BiH Meshaal Ali Mohammad Abdullah Al-Attiyah te ambasador Palestine Rezeq Namoora, kao i predsjednik Udruženja Palestinaca u BiH Majed Maarouf. 

Dolazak su pratile i brojne novinarske ekipe.

Prema ranijoj objavi, troškove putovanja evakuisanih snosi Država Katar.

Katarski ambasador izjavio je da evakuacija iz Pojasa Gaze stranih državljana je dio humanitarnih napora njegove zemlje i njene bliske saradnje s bratskim i prijateljskim državama.

-  Država Katar od početka tragičnih događaja 7. oktobra vrši snažne diplomatske napore s ciljem deeskalacije, otvaranja humanitarnih koridora i sprečavanja prisilnog raseljavanja stanovništva Pojasa Gaze. Ministarstvo vanjskih poslova Države Katar u brojnim prilikama je upozoravalo da će ovakva razina eskalacije dovesti do velikog broja stradalih osoba i nezapamćenog razaranja – izjavio je ambasador Meshaal Ali Mohammad Abdullah Al-Attiyah.

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković kazao je da su sigurnosne provjere izvršene na vrijeme, a večeras na aerodromu i tehničke provjere o osobama koje su doputovale i 'situacija je potpuno čista', kako je dodao.

Stiglo je 26 osoba, a u drugoj grupi će doći još 11 drugim avionom, rekao je također Konaković.

On je zahvalio bh. ambasadorima i Državi Katar te katarskim ambasadama u Kairu i BiH, IOM-u, koji su svi profesionalno obavili njihove poslove vezano za evakuaciju.

- Za sve Bosance i Hercegovine koji se jave u Ambasadi, ostvare kontakt i pređu u Kairo, mi imamo riješen sistem - ili će ići preko Vijeća ministara ili posebnom odlukom o kojoj ja kao ministar vanjskih poslova i amabasador Subašić imamo pravo izdavanja i humanitarnih viza, a bilo je važno napraviti ovaj prvi korak. Nećemo stati dok ijedan Bosanac i Hercegovac i njihov srodnik, koji žele izaći iz Pojasa Gaze, ne stignu u Bosnu i Hercegovinu – riječi su ministra Konakovića.

Obezbijeđena je institucionalna pomoć svima koji deolaze u BiH – od smještaja, psihološke, ekonomske i svake druge pomoći. Puno je velikih svjetskih sila koje to još nisu uspjele, kazao je on također.

Ministar Hurtić je izjavio po dolasku grupe da je završeno sve u vezi s procedurama i da će pristigli, svih 37, imati za početak smještaj u Salakovcu kod Mostara,  hranu, garderobu i ljekarsku pomoć.

Budući da u grupi ima dosta djece, pregledat će ih  stručnjaci i razgovarati sa svakim djetetom pojedinačno, najavio je.

- Važno je da su ovi građani stigli a ostalo će sve biti lakše, angažovaćemo se u punom kaoacitetu da riješimo sve probleme koje imaju - riječi su ministra Hurtića.

Dijelu bh. građana još nije dozvoljen izlazak iz Gaze, ali radi se na tome da se i oni izvuku, dodao je.

Prva grupa evakuisanih bh. građana iz Gaze i njihovih srodnika doputovala je u Sarajevo avionom iz Istanbula odakle večeras treba da stigne još jedna grupa.

Iz Gaze su svi evakuisani preko prijelaza Rafah te iz Egipta avionom prebačeni u Istanbul.

federalna.ba/Fena

državljani BiH Pojas Gaze Gaza evakuacija