Prvostepena presuda Suda BiH - Ristanić oslobođen optužbi za zločine protiv čovječnosti

Prvostepena presuda Suda BiH - Ristanić oslobođen optužbi za zločine protiv čovječnosti

Sud Bosne i Hercegovine danas je javno objavio prvostepenu presudu kojom je optuženi Đorđe Ristanić oslobođen od optužbe da je počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti, saopćeno je iz Suda.

Kako iz Suda navode, optuženi Ristanić oslobođen je od optužbe jer nije dokazano da je u svojstvu predsjednika Ratnog predsjedništva općine Brčko, od aprila do decembra 1992. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada usmjerenog na stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području općine Brčko, znajući za napad i da njegove radnje predstavljaju dio tog napada sa diskriminatorskom namjerom, kao učesnik udruženog zločinačkog poduhvata izvršio progon stanovništva.

Konkretnije, Ristanić je oslobođen optužbi da je kao učesnik udruženog zločinačkog poduhvata izvršio progon stanovništva - ubistvima, zatvaranjem i drugim teškim oduzimanjem fizičke slobode, prisilnim preseljenjem, mučenjem i drugim nečovječnim djelima slične prirode učinjenim u namjeri nanošenja velike patnje ili ozbiljne fizičke ili psihičke povrede, oduzimanjem prava na pravično i nepristrasno suđenje, uništavanjem kulturnih, historijskih i religijskih spomenika koji su kao kulturno i duhovno nasljeđe naroda pod posebnom zaštitom međunarodnog prava, navodi se u saopćenju.

Budući da se radi o prvostepenoj presudi, protiv ove presude dozvoljena je žalba vijeću Apelacionog odjeljenja Suda u roku od 15 dana od prijema njenog pisanog otpravka.

federalna.ba/Fena

Sud BiH Đorđe Ristanić
Sud BiH Zijad Mutap i ostali Dženan Memić
0 24.11.2022 09:23
Zijad Mutap Hasan Dupovac Josip Barić Muamer Ožegović Sud BiH Alisa Mutap Ramić
0 17.11.2022 16:54
Sud BiH Međunarodna potjernica Miodrag Mitrašinović
0 27.10.2022 13:45
Ejup Ganić i drugi Dobrovoljačka ulica Sud BiH
0 26.10.2022 17:05