videoprilog Nađe Ridžić (Vijesti u 10)

Prvomajska budnica u Travniku

I ovog su prvomajskog jutra Travničane i njihove goste probudili zvuci Duvačkog orkesta Muzičkog društva Travnik, koji,  zajedno s Centrom za kulturu, ne odustaje od tradicije duge gotovo pola stoljeća.

S prvim zrakama Sunca koje su se sramežljivo pojavile iznad vlašićkih stijena na kojima se još otima ovogodišnji snijeg, članovi Duvačkog orkestra stigli su na Kalibunar, pred kuću Martićevih, da kao i u vrijeme dok je Ivek bio živ krenu s prvomajskom budnicom. Čašica razgovora, sjećanje na ljude kojih nema, a onda članovi orkestra osnovanog u okviru Dobrovoljnog vatrogasnog društva prije 141 godinu polako kreću travničkim ulicama.

Tradicija prvomajske budnice nije prekidana ni u pandemijsko vrijeme, no poštovale su se propisane mjere, pa iako je bio manji broj članova orkestra, to se vrijeme posebno pamti jer, kažu, znali su da bude nadu.

I jutros je tako, jer prolazeći gotovo praznim travničkim ulicama, članovi Duvačkog orkestra, u kojem je najviše mladih, vjeruju da će zahvaljujući njima ova tradicija biti nastavljena, ali i mladima osiguran ostanak u gradu i zemlji koji su njihovi.

federalna.ba

Praznik rada Međunarodni praznik rada Travnik Prvomajska budnica budnica