videoprilog Nađe Ridžić (Federacija danas)

Prvi sastanak privrednika s parlamentarcima iz SBK-a

U zgradi Vlade Srednjobosanskog kantona u Travniku prvi put je organiziran sastanak privrednika s parlamentarcima sa ovog područja u oba doma Federalnog parlamenta, s ciljem lobiranja i osiguranja podrške reformskim zakonima koji godinama skupljaju prašinu.

Prvi  ovakav sastanak organiziran godinu dana prije isteka mandata aktuelnoj zakonodavnoj vlasti na Federalnom nivou održan je iza zatvorenih vrata i opet bez konkretnih zaključaka i rokova. Privrednici kažu da su oni pokušali probuditi  ljude u zakonodavnoj vlasti konkretnim prijedlozima, da bi konačno osigurali bolje uvjete života i zaustavili odlazak.

“Da probamo preko njih još jednom inicirat takvu priču i da pomognemo privredu i kroz donošenje zakona”, rekao je Tahir Lendo, premijer SBK.

“Tražimo kako od izvršne tako i od zakonodavne vlasti da se počne razgovarati o ekonomskim pitanjima, a ne da samo razgovaraju  o međunacionalnim odnosima, gdje se ne mogu dogovoriti”, navodi privrednik Salem Ekmeščić.

“Zakon o minimalnoj plaći, koja je kriminalna, ovo kako su plaćeni radnici u nekim firmama nije dostojno čovjeka, i da nam je  svima cilj da ljudi što više ostaju ovdje, da se ovdje što bolje osjećaju, da zbog niskih plaća i nepostojanja radnih mjesta ne napuštaju zemlju”, kaže privrednica Snježana Kopruner.

Istaknuti su tu i zakoni o porezima i doprinosima na plaću te brojni nameti i prepreke sa kojima se suočava realni sektor koji,  umjesto razvoja, sve češće razmišlja o smanjenju obima proizvodnje.A sve bi kažu moglo biti drugačije,pa da  osiguraju nova radna mjesta i plaće od kojih se može živjeti,a ne biti socijalni slučaj.

“Mi sad idemo nazad, u svim elementima. Putujući po drugim državama, vidim da se one grade, imam podataka da je naša građevinska operativa masovno angažovana u Srbiji i Hrvatskoj”, dodaje Ekmeščić.

Sudeći po izjavama nakon sastanka, ovo je bio samo jedan u nizu susreta tokom kojeg se razgovaralo bez konkretnih mjera. Uostalom, u nizu neradnih ovo je bio dvosatni radni dan parlamentarcima.

“Rješavati godinu dana prije izbora ove stvari mislim da nije korektno, a bojim se da će ovako ostati do 2022. godine, a i sami znate kakvi su odnosi parlamentarne većine”, smatra Nijaz Helez, zastupnik SDP-a u Parlamentu FBiH. 

Vrijeme je već predizborno, treba osigurati novi dobro plaćen mandat u kojem će umjesto privrednika i građana, zastupati stavove političkih partija, koja im je osigurala dobro plaćenu parlamentarnu poziciju.

federalna.ba

Travnik privrednici parlamentarci sastanak
Toplotni udar vrućine Travnik JU Dom zdravlja Travnik
0 05.08.2022 19:54
Tayyip Erdogan Erdogan Vladimir Putin sastanak
0 05.08.2022 15:30
Dani dijaspore Travnik Jadranka Winbow
0 04.08.2022 21:44
dijaspora Travnik BiH Dani dijaspore
0 03.08.2022 17:53
Travnik Dani dijaspore
0 01.08.2022 19:20