Prvi rezultati izbora u Bugarskoj pokazuju pobjedu stranke Bojka Borisova
(Izvor: EPA/VASSIL DONEV)

Prvi rezultati izbora u Bugarskoj pokazuju pobjedu stranke Bojka Borisova

Na izborima koji su jučer održani u Bugarskoj stranka desnog centra Bojka Borisova GERB, koju se optužuje za dugogodišnju korupciju, pobijedila je na parlamentarnim izborima prema prvim rezultatima. 

Dužnosnici su prebrojali 99 posto glasačkih listića s nedjeljnih izbora, pri čemu je stranka bivšeg premijera Bojka Borissova GERB osvojila 25,4 posto glasova.

Reformistička antikorupcijska stranka 'Nastavljamo promjene' bila je druga s 20,2 posto glasova na četvrtim nacionalnim izborima u Bugarskoj u manje od dvije godine, javlja Euronews.

Konačni službeni rezultati za najsiromašniju zemlju EU očekuju se u četvrtak nakon prebrojavanja glasova van države.

GERB, koji je suočen s optužbama za dopuštanje raširene korupcije u Bugarskoj, vjerovatno će se suočiti s poteškoćama u formiranju koalicije.

Prijevremeni izbori uslijedili su nakon što je krhka koalicija koju je predvodio Kiril Petkov iz stranke 'Nastavljamo promjene' izgubila na glasanju o povjerenju u junu.

Petkov je ranije rekao da bi odbio vladati s Borisovim.

Međutim, analitičari kažu da bi političke stranke, svjesne ekonomskih rizika od rata u Ukrajini i frustracije birača političkom nestabilnošću, mogle ublažiti svoje razlike.

Bugarska je bila jedan od ključnih saveznika Rusije u EU prije rata u Ukrajini kada joj je Gazprom prekinuo opskrbu plinom.

federalna.ba/Fena

Bugarska izbori