Prvi put nakon 30 godina Afrički nacionalni kongres izgubio većinu na izborima u Južnoj Africi
EPA-EFE/KIM LUDBROOK

Prvi put nakon 30 godina Afrički nacionalni kongres izgubio većinu na izborima u Južnoj Africi

Prema preliminarnim rezultatima parlamentarnih izbora u Južnoj Africi, Afrički nacionalni kongres (ANC), koji vlada tom zemljom od pada Aparthejda 1994. godine, izgubio je većinu u parlamentu i moraće, prvi put, da formira koalicionu vladu. Nakon izbrojanih 99 odsto glasova, podaci pokazuju da je ANC osvojio tek nešto više od 40 odsto glasova, što je najveći pojedinačni broj, ali nedovoljno da se samostalno formira vlada, što može imati posljedice po političku karijeru predsjednika te zemlje Cyrila Ramaphosu.

U Južnoj Africi poslanici biraju predsjednika, a kako ANC ima manje od 50 odsto glasova, neće imati većinu poslanika i biće potrebna pomoć drugih stranaka da se ponovo izabere Ramaphosa za drugi i posljednji mandat.

Glavna opoziciona Demokratska alijansa osvojila je oko 21 odsto glasova, a Borci za ekonomsku slobodu devet odsto. Oni imaju veoma različite ideologije i mogli bi da okrenu ANC i Južnu Afriku u veoma različitim pravcima u potencijalnoj koaliciji.

ANC mnogi krive za neuspjeh u obezbjeđivanju osnovnih državnih usluga koji utiču na milione i zbog čega su mnogi ostavljeni bez vode, struje ili odgovarajućeg smještaja.

Nije još poznato sa kojom partijom bi ANC mogao da sklopi koalicioni sporazum kako bi prema zakonskom roku parlament u roku od dvije nedjelje od proglašenja konačnih izbora izabrao predsjednika.

Jedan od mogućih koalicionih partnera, nova MK Partija, koja je osvojila 14 odsto glasova i koju predvodi bivši južnoafrički predsjednik Jacob Zuma, saopštila je da je jedan od njihovih uslova za bilo kakav sporazum da Ramaphosa bude uklonjen sa mjesta predsjednika zemlje.

"Spremni smo da pregovaramo sa ANC-om, ali ne i sa ANC-om Cyrila Ramaphose", rekao je portparol MK stranke Nhlamulo Ndlela.

Više od 50 partija učestvovalo je na izborima, ali s obzirom na to koliko je ANC daleko od većine, vjerovatno će morati da pregovara sa jednom od tri glavne opozicione stranke.

U Južnoj Africi ogroman procenat stanovništva živi u velikom siromaštvu i zemlja bilježi izuzetno visok nivo nezaposlenosti, a ANC se bori da podigne životni standard za milione. Zvanična stopa nezaposlenosti je 32 odsto, jedna od najviših u svijetu, a siromaštvo najviše pogađa crnce, koji čine 80 odsto stanovništva i koji su godinama izborna baza ANC-a.

federalna.ba/Beta-AP

Južna Afrika Južnoafrička Republika