Prvi dan samita G7 obilježile teme o ključnim globalnim pitanjima

Prvi dan samita lidera G7 čiji je domaćin Italija, završen je u četvrtak značajnim dešavanjima u vezi s različitim globalnim pitanjima.

Na samitu, koji traje do subote, ključne teme su globalni sukobi, porast vještačke inteligencije i problemi u Africi, sa posebnim fokusom na stalnu zabrinutost Italije zbog nekontrolisane migracije sa tog kontinenta u Evropu.

Druge teme, kao što su klimatske promjene i uticaj Kine, također su na dnevnom redu samita.

Na marginama samita lidera G7 u italijanskoj regiji Fasano, američki predsjednik Joe Biden i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski su potpisali ključni desetogodišnji bilateralni sporazum o saradnji u oblasti odbrane.

Lideri su istakli važnost sporazuma kako za sigurnost NATO-a, tako i za odbrambenu bazu Ukrajine.

Zelenski, koji je potpisivanje sporazuma nazvao "historijskim", izrazio je zahvalnost predsjedniku Bidenu i američkom narodu na njihovoj nepokolebljivoj podršci u ratu Ukrajine s Rusijom.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, Biden je naglasio da će sporazum povećati snagu, održivost i otpornost Ukrajine.

Kao dodatni poticaj međunarodnoj podršci Ukrajine, potpisan je bilateralni sigurnosni sporazum s Japanom.

Sporazum obezbjeđuje Ukrajini pomoć od 4,5 milijarde dolara ove godine i osigurava kontinuiranu podršku u narednoj deceniji.

Zelenski je pohvalio sporazum, ističući Japan kao jednu od ekonomski i tehnološki najnaprednijih država svijeta i izražavajući zahvalnost za njegovu nepokolebljivu podršku.

Na samitu lidera G7 donesena je i odluka da se Ukrajini do kraja 2024. godine obezbijedi zajam od 50 milijardi dolara, uz korištenje prihoda od kamata od zamrznute imovine Centralne banke Rusije.

Od početka rusko-ukrajinskog rata, zapadne zemlje zamrzle su skoro 300 milijardi dolara ruske imovine. Otprilike 200 milijardi dolara od ovog iznosa nalazi se u državama Evropske unije (EU).

Zamrznuta sredstva svake godine donose milijarde dolara prihoda od kamata. Zemlje G7, posebno Sjedinjene Američke Države, žele iskoristiti ovaj prihod za podršku Ukrajini.​​​​​​​

Velika Britanija, SAD i Kanada su u međuvremenu zajedno optužili Rusiju da se miješa u predstojeće predsjedničke izbore i referendum o članstvu u Evropskoj uniji u Moldaviji.

U naglašenom saopštenju, tri zemlje su optužile ruske aktere da "šire laži" i "nastoje da potkopaju moldavske demokratske institucije".

G7 je neformalni forum koji godišnje održava samit na kojem se raspravlja o ekonomskoj politici i pitanjima sigurnosti. Članovi su Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Japan, Velika Britanija i SAD, a sastancima prisustvuju i zvaničnici Evropskog vijeća i Evropske komisije.

federalna.ba/AA

samit G7 Italija sukobi
iskorištavanje Radnici Italija Armani Christian Dior
0 17.07.2024 10:41
Italija vrućine stradali
0 15.07.2024 11:44
Amel Tuka miting Italija drugi
0 15.07.2024 08:12
Antonio Tajani ECB UniCredit Rusija Italija
0 13.07.2024 11:36
Denis Bećirović Italija
0 03.07.2024 17:42