Prilog Irene Antić

Prva sjednica-Vijeće ministara BiH želi biti fokusirano na reformske procese

Budući da je i pred početak sjednice Vijeća ministara BiH kazao da će tek od naredne sjednice Vijeća ministara, ministri krenuti mnogo bržim tempom rada, a i zbog pitanja koja su imali novinari, nakon sjednice, ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković, govorio je najviše o radu i prioritetima vladajuće koalicije s fokusom na Federaciju BiH. Kao što je ranije kazala i predsjedavajuća Vijeća ministara Borjana Krišto, i Konaković je ponovio da ovaj saziv želi biti fokusiran na reformske procese.

Konaković je kazao da će već na narednoj sjednici Vijeća ministara biti razriješen dosadašnji direktor OSA-e Osman Mehmedagić, te pozvao visokog predstavnika da odblokira formiranje Vlade Federacije BiH. Na pitanje da li će doći do rekonstrukcije Vijeća ministara zbog nemogućnosti da vladajuća koalicija u trenutnim okolnostima formira Vladu Federacije, Konaković je rekao da se to neće desiti.

Govoreći o formiranju vlasti na nivou Federacije, Konaković je kazao da imaju model kojim će obesmisliti svaku blokadu. Kao ministar vanjskih poslova, Elmedin Konaković najavio je da će njegova prva zvanična posjeta biti naredne sedmice, kad službeno odlazi u Brisel.