Prva grupa izbjeglica iz Nagorno Karabaha stigla u Armeniju

Prva grupa izbjeglica iz Nagorno Karabaha stigla u Armeniju

Prva grupa izbjeglica koja je pobjegla iz Nagorno Karabaha stigla je danas u Armeniju, konstatovala je agencija France Presse, čiji su novinari na granici sa tom enklavom većinski nastanjenom Armenima, a u kojoj je Azerbejdžan ove nedjelje sproveo uspješnu blic ofanzivu.

Nekoliko desetina stanovnika te oblasti, uglavnom žene, djeca i stariji stigli su u prihvatni centar koji je formirala Armenska vlada u Kornidzoru. Neke izbjeglice su rekle za France Presse da dolaze iz jednog pograničnog sela, dok su drugi rekli da su prešli duži put u toj planinskoj kavkaskoj oblasti.

Azerbejdžanske snage nastavljaju danas operacije za ponovno uspostavljanje kontrole nad Nagorno Karabahom, poslije ofanzive koja je izazvala zabrnutost oko sudbine 120.000 ljudi koji žive u toj oblasti.

Armenske vlasti u Nagorno Karabahu objavile su danas da su civili koji su ostali bez smještaja zbog najnovjeg nasilja biti prebačeni u Armeniju uz pomoć ruskih mirovnih snaga koje su prisutne na tom mjestu od posljednjeg rata 2020. godine.

Azerbejdžan je obećao da će dozvoliti pobunjeničkim borcima koji polože oružje da napuste zonu ka Armeniji. Azerbejdžansko ministarstvo unutrašnjih poslova danas je objavilo da će organizovati konvoje autobusa za te bivše borce, dodajući da oni mogu da odu i kolima.

Separatisti i zvaničnici Bakua u četvrtak su imali prvi niz pregovora o "reintegraciji" Nagorno Krabaha.

Planinska oblast Nagorno-Karabah i dio okolnih teritorija su bili pod kontrolom Armena od kraja separatističkog rata 1994, ali Azerbejdžan je te teritorije povratio u šestonedjeljnom ratu 2020. godine.

Rat je završen primirjem uz posredovanje Rusije i od tada je kontingent ruskih mirovnih snaga u Nagorno-Karabahu.

federalna.ba/Beta

Nagorno-Karabah
Nagorno-Karabah Ilham Alijev Ilham Aliyev Azerbejdžan
0 15.10.2023 16:14
Emmanuel Macron Azerbejdžan Nagorno-Karabah
0 05.10.2023 20:42
Nagorno-Karabah
0 02.10.2023 17:16