videoprilog Sanela Kajana (Dnevnik 1)

Prozor/Rama ima najizdašnija socijalna i poticajna davanja u BiH

Općina Prozor-Rama je lokalna zajednica koja ima najizdašnija socijalna i poticajna davanja u Bosni i Hercegovini. Trude se zadržati svoje stanovnike poticajima za novorođenu djecu, stanogradnjom za mlade, stipendijama za studente, te ulaganjima u poljoprivredu.

Hiljadu maraka za prvo dijete, hiljadu i po za drugo, tri hiljade za treće i svako naredno dijete koje se rodi u porodici koja živi u Prozoru/Rami. Samo prošle godine kao podrška za novorođenu djecu izdvojeno je oko 163.000 maraka. 250 maraka po djetetu kao pomoć pri upisu u prvi razred osnovne škole. Podrška se nastavlja kroz godine školovanja.

“Plaćamo komplet prijevoz srednjoškolcima naše općine. Dajemo stipendije studentima koji studiraju u drugim gradovima i van BiH, negdje u iznosu do 300.000 maraka. Prošle godine smo uveli besplatan javni prijevoz za sve građane općine Prozor-Rama”, kaže Jozo Ivančević, načelnik Općine Prozor/Rama.

Pored davanja mladima, odobravaju se i jednokratne pomoći osobama u potrebi kao i pomoći za obnovu kuća. Izdvajanja po ovom osnovu su veća od 300.000 maraka godišnje.Ipak, načelnik kaže da su svakodnevno izloženi i raznim kritikama. Prije svega, one dolaze od viših nivoa vlasti.

“Znate kako je… Politika je to. Neko te hvali, neko te kudi. Mislim, u svakom slučaju da je ovo pozitivna stvar! Vjerujte, godinama se u općinu Prozor-Rama nije ulagalo“, tvrdi Jozo Ivančević, načelnik Općine Prozor/Rama.

Ramski kraj, kao područje bogato prirodnim resursima posebno je pogodno za razvoj poljoprivrede. I u tom segmentu općina daje poticaje.

“Posebno ću naglasiti projekt poticaja u poljoprivredi i projekt poticaja za zapošljavanje. Poticaje za poljoprivredu u visini od 400.000 maraka godišnje dodjeljujemo kroz više pojedinačnih projekata", rekao je Josip Juričić, šef Službe za razvoj i poduzetništvo.

Općina Prozor-Rama realizuje i program mjera podrške za ublažavanje posljedica pandemije koronavirusa. 800 maraka po zaposlenom  radniku za sve vrijeme trajanja stanja otežanog ili zabranjenog rada. Tu je i oslobađanje od plaćanja općinske komunalne naknade, te oslobađanje od plaćanja zakupnine za korištenje općinske javne površine djelatnostima koje su zabranjene ili im je značajno otežan rad.

federalna.ba

Prozor-Rama socijalna i poticanja davanja
Prozor-Rama Općina Prozor-Rama Jozo Ivančević
0 09.03.2024 10:16
elektroprivrede HDZBiH Mostar Konjic Jablanica Jajce Grude Prozor-Rama
0 11.12.2023 18:09
šišano kumstvo Prozor-Rama
0 28.11.2023 17:07
Ram za sliku grada Prozor-Rama
0 14.07.2023 10:33
Prozor-Rama Federalni radio kompostana
0 11.03.2023 18:35