Protiv pjevača Aerosmitha podignuta još jedna optužnica za seksualni napad
(Izvor: EPA-EFE/NINA PROMMER)

Protiv pjevača Aerosmitha podignuta još jedna optužnica za seksualni napad

Pjevač grupe Aerosmith Steven Tyler suočava se s novom optužbom za seksualni napad u kojoj se tvrdi da je zlostavljao 17-godišnju djevojku tokom susreta 1970-ih. Tužba je pokrenuta u New Yorku u četvrtak, izvijestio je Rolling Stone. Magazin navodi da je Jeanne Bellino, bivši dječji model, navodno pretrpjela "trajni emocionalni stres" i druga stanja nakon što ju je sada 75-godišnji muzičar dirao i ljubio protiv njene volje.

Tyler, čiji bend trenutno izvodi svoju oproštajnu turneju Peace Out širom SAD-a, već je ranije suočen sa tužbom. Podnesena prošle godine u Kaliforniji, ta tužba navodi seksualno zlostavljanje i napad na maloljetnicu a veže se za njegov odnos sa Julijom Holcomb, tada 16-godišnjakinjom, tokom trogodišnjeg perioda. Bellino je bila tinejdžerka kada je radila na modnoj reviji na Manhattanu u ljeto 1975. godine i kada joj je prijatelj dogovorio da se sastane sa Aerosmithom u obližnjem hotelu, navodi Rolling Stone. U tužbi se navodi da ju je Tyler seksualno napao dva puta tokom jednog dana kada su bili zajedno, jednom u telefonskoj govornici u koju ju je, kako kaže, gurnuo prije nego što ju je pipao i trljao svoje tijelo o njeno, a kasnije u hotelu gdje ju je, kako tvrdi, nasilno poljubio i ponovo svojim tijelom gurao njeno.

Rolling Stone navodi da advokat Tylera, koji je u vrijeme navodnih napada imao oko 27 godina, i predstavnici benda nisu odmah odgovorili na zahtjev za komentar. I Guardian je kontaktirao Tylerovu kompaniju za upravljanje i predstavnike za odnose s javnošću.

U njenoj tužbi, kojom traži neodređenu odštetu, kao razlog za tužbu navodi se "rodno motivisano nasilje", piše Rolling Stone. Iako su se navodni incidenti dogodili prije više od pola stoljeća, u tužbi se tvrdi da je Bellinova „patila i trpila, veliki bol „u duši i tijelu“, tešku i trajnu emocionalnu uznemirenost, fizičke manifestacije emocionalnog stresa, sramotu, poniženje, fizičke, lične i psihičke povrede”.

Također se tvrdi da je bila "hospitalizirana i liječena nakon tog incidenta" i da još uvijek uzima lijekove "kako bi se izborila sa seksualnim napadom, kao i da je pretrpjela dugotrajne fizičke ozljede povezane s traumom".

Navodni napad u telefonskoj govornici, tvrdi Bellino, dogodio se kada su bend i nekoliko članova njihove pratnje napustili hotel Warwick na Manhattanu u šetnji Šestom avenijom. Dok je hodala, kako kaže, postavila je Tyleru pitanje o tekstu pjesme koji ga je frustrirao, a on ju je potom ugurao u govornicu.

"Dok ju je držao zatvorenu, Tyler joj je zabio jezik niz grlo i stavio ruke na njeno tijelo, njene grudi, zadnjicu i genitalije, pomičući i skidajući odjeću i pričvršćujući je za zid telefonske govornice", navodi se u tužbi, piše Rolling Stone.

“Dok ju je Tyler maltretirao i pipao, pravio je pokrete pretvarajući se da ima seks s njom. Drugi su stajali ispred telefonske govornice smijući se i dok su prolaznici gledali i svjedočili, niko u pratnji nije intervenisao.”

U tužbi se dalje navodi: “Tylerov penis je bio u erekciji i bilo joj je očigledno dok ga je trljao o nju da ne nosi donji veš i da nosi tanke pantalone.” Ona kaže da se oslobodila podigavši koljeno, te da ga je povukla za kosu i pobjegla iz telefonske govornice "u šoku i strahu".

Bellino je rekla da je vjerovala svom prijatelju za prevoz, te je otpratila bend nazad do hotela, gdje se dogodio navodni drugi napad. Ona kaže da ju je tu Tyler na silu poljubio i trljao se o nju u blizini bara, a zatim je nestao u svojoj sobi, rekavši da će je pozvati.

Kada je poziv stigao, tvrdi da je bila toliko uplašena da "nije mogla da priča i bila je paralizovana", prije nego što je potrčala ka izlazu, te da ju je kada je vidio da je u nevolji, portir "bacio" u taksi.

U članku se ne navodi zašto se Bellino nije oglasila s ovim optužbama prije skoro 50 godina. Slučaj ima paralele s navodima sadržanim u kalifornijskoj tužbi u kojoj Misley, koja kaže da je postala Tylerova ljubavnica kada je imala 16 godina, kaže da je koristio svoj utjecaj kao istaknuta zvijezda da "uređuje, manipuliše, iskorištava i seksualno je napada" tokom mnogo mjeseci.

Navodi se da je njegov uticaj proširio na uvjeravanje Misleynih roditelja da mu dozvole da postane njen zakonski staratelj kako bi je mogao odvesti preko državne granice bez straha od hapšenja. Tyler je negirao Misleyne navode o napadu i zlostavljanju, ali ne i da je imao seks s njom.

Taj slučaj je pokrenut prema državnom zakonu koji je privremeno produžio rok zastare punoljetnim osobama da poduzmu pravne radnje zbog seksualnog zlostavljanja.

federalna.ba/The Guardian

Steven Tyler optužnica seksualni napad
Siniša Simikić optužnica finansijski kriminal
0 29.02.2024 10:12
Velika Britanija optužnica špijuniranje Rusija
0 28.02.2024 10:17
Dani Alves Osuđenik seksualni napad
0 22.02.2024 11:02
optužnica napad na novinara
0 15.02.2024 15:42