Prilog: Velida Kulenović

Protesti zeničkih rudara, štrajk glađu nastavljen

Više stotina zeničkih rudara sa kolegama iz drugih rudnika iz sastava koncerna Elektroprivreda BiH protestirali su ispred zgrade  gradske uprave u Zenici. Nakon što im se gradonačelnik Fuad Kasumović, niti iko iz njegovog kabineta nije obratio okupili su se ispred Doma rudara gdje je grupa komorata nastavila štrajk glađu. Zeničkim rudarima nije isplaćena januarska plaća, te dva topla obroka, zbog blokade računa koji je blokirala gradska uprava, a na osnovu kamata koje su dostigle gotovo tri miliona KM, nakon  sudske presude zbog neplaćanja građevinskog zemljišta. Blokade računa traju skoro svaki mjesec čime uzrokuju nezadovoljstvo rudara koji traže da grad otpiše ove kamate.   

Radnički neposluh koji je započeo tokom vikenda i nastavio se štrajkom glađu kulminirao je okupljanjem ispred zgrade gradske uprave. Okupljenima se obratio Elvedin Avdić, predsjednik Sindikata:

„Mi drugi put nećemo sami doći ovdje, dovešćemo i žene i djecu i familiju i drugi put nećemo otići dok se ovo pitanje ne riješi. Istina je da se izlazilo u susret, ali to su sve političke igre, ja ću morati ovo reći, i s jedne i s druge i s treće strane. Nas politika ne interesuje, nas interesuje naš hljeb, naša pošteno zarađena plata. Danas je Zenica, sutra će biti neko drugi. Mi smo svi zajedno i danas smo kazali, sedam rudnika su svi ko jedan i tako će i ostati.“

Rudari su svjesni problema sa kojima su suočeni te da su često moneta za potkusurivanje različitih interesa i političkih opcija na svim nivoima vlasti. Solidarnost rudara nije izostala pa su se zeničkim komoratima pridružili sindikalci iz ostalih rudnika iz sastava koncerna, među kojima i Zuhdija Tokić iz rudnika Kreka koji je pozvao odgovorne da riješe problem zeničkih rudara:

„Ljudi ne mogu da shvatim da nema tog gospodina ili zamjenika tog gospodina da izađe i razgovara. Ovo nije doživljeno u novijoj historiji. Sram vas i stid bilo! Rudari nisu zaslužili ovo. Izađite sa predstavnicima rudara razgovarajte, ili ako ne želite, dozvolite da uđe delegacija sa četiri predstavnika rudara i razgovara sa vama.“

Nezadovoljstvo kulminira svaki mjesec jer, rudari ne mogu dobiti zarađene plaće zbog blokade računa, a neshvatljivo je da odgovorni ne mogu sjesti i riješiti problem, kazao je predsjednik Sindikata radnika rudnika u Federaciji Sinan Husić:

„Pa zar je moguće da ne možete radnicima i zaposlenim u jednoj takvoj oblasti obezbijediti da godinu dana na miru rade svoj posao, a odgovorili smo svim zadacima. Rudnici su obezbijedili privredi  povoljnu cijenu električne energije, rudnici su obezbijedili Elektroprivredi povoljnu cijenu uglja, rudnici su obezbijedili domaćinstvima povoljnu cijenu električne energije. Pa zar to hoćete da zaboravite? Ako neko hoće, mi nećemo.“

Nakon što im se nije obratio gradonačelnik rudari su se okupili kod Doma rudara gdje su članovi sindikalnog odbora zeničkog rudnika  nastavili sa štrajkom glađu. Među njima je i Nedžad Duraković koji kaže da je ovo jedini način da dođu do svojih teško zarađenih plaća:

„Ovo je očajnički čin da skrenemo pozornost svih odgovornih da konačno sjednu i riješe problem RMU „Zenica“.“

Iz Uprave zeničkog rudnika ranije su uputili zahtjev gradu da se otpišu dugovanja po osnovu kamata kao što je to učinjeno prema nekim javnim preduzećima. Rudari su za sutra najavili štrajk upozorenja u svim rudnicima u sastavu koncerna, a u četvrtak ponovno okupljanje u Zenici, ukoliko se u međuvremenu ne riješi pitanje isplate plaća zeničkim rudarima.

RMU Zenica Rudnik mrkog uglja Zenica Zenica Federalni radio rudnik
sport Federalni radio
0 25.09.2023 23:28
Federalni radio Vijesti u 22
0 25.09.2023 22:39
sport Federalni radio
0 25.09.2023 19:00
Vijesti u 17 Federalni radio
0 25.09.2023 19:00
Vijesti u 12 Federalni radio
0 25.09.2023 17:35