videoprilog Ivane Đurđević-Bajić (Dnevnik 2)

Protest prevoznika i špeditera na graničnom prelazu Karakaj

Protest na graničnom prelazu Karakaj danas je okupio više od 100 prevoznika i špeditera iz Podrinja. Razlog je obustava saobraćaja za vozila teža od pet tona zbog najavljene rekonstrukcije mosta na Drini, za koju nije poznato ni kada će ona početi ni koliko će trajati. Ukoliko nadležni u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine i Upravi za indirektno oporezivanje ne budu reagovali, prevoznici najavljuju nove proteste i potpunu blokadu saobraćaja u Zvorniku.

Most koji je u nadležnosti Srbije od 8. aprila je zatvoren za teretni saobraćaj. Prevoznici zahtijevaju alternativno rješenje što bi, prema njihovom mišljenju, mogao biti pontonski most ili korištenje mosta na Šepku za kamionski prevoz. Podsjećaju, ovdje dnevno pređe i do 600 kamiona.

„Ako uzmemo u obzir da je od tih 600 kamiona 300 punih robe, puta 20 tona, lako ćemo doći dio zaključka da je to 6.000 tona svaki dan robe koja ide za Federaciju, tuzlanski bazen, pa cjelokupno Podrinje i dalje ka Zapadu. 6.000 tona robne na mjesečnom nivou je 180.000 tona robe koje je ovdje zaustavljeno", ističe Slavko Mijatović, predsjednik Udruženja špeditera Zvornik – Karakaj.

Prevoznici traže formiranje radnog tijela da bi se što prije našlo rješenje za ovaj problem zbog kojeg sada trpi cjelokupna privreda podrinjskog kraja.

"Trpimo strašan gubitak u transportu zbog potrošnje goriva, kilometara, ali i neobavljenog posla. Do sad smo mogli da obavimo 3-4 kruga i da ispunimo uslove, platimo šofere i ostalo, ali sa zatvaranjem mosta došli smo u situaciju da možemo imati jedan i po krug“, kaže prevoznik Spomenko Parić.

Ako se u narednih sedam dana ne nađe rješenje za njihove probleme, prevoznici za narednu subotu najavljuju blokadu saobraćaja preko graničnog prelaza u Karakaju, magistralnog puta Zvornik – Bijeljina, kao i puteva u regiji Birač.

federalna.ba

Birač Karakaj prevoznici protest
protest Radnici
0 17.05.2024 22:01
Banja Luka Banjaluka roditelji vrtići privatni vrtići protest
0 15.05.2024 17:25
Varšava Zeleni dogovor protest
0 10.05.2024 15:27
protest Kuala Lumpur
0 04.05.2024 15:15