Protest neformalne grupe građana u Sarajevu zbog korupcije u državi
(Izvor: Fena/Amer Kajmović)

Protest neformalne grupe građana u Sarajevu zbog korupcije u državi

Međunarodni dan borbe protiv korupcije danas je ispred Vječne vatre u Sarajevu obilježilo oko 50 građana koji su na protestu izrazili nezadovoljstvo zbog sistemske korupcije, koja po njihovom mišljenju, vlada u Bosni i Hercegovini.

Noseći transparente poručili su da zbog visoke korupcije u državi nemaju razloga za optimizam u svakodnevnom životu.

- Dokaza za to imamo na pretek, a sigurno najtragičniji podatak predstavlja porast broja krađa osnovnih životnih namirnica – kazali su građani, koji su izložili metalnu ladicu za arhiviranje, koju će uručiti danas Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH.

Jedan od organizatora protesta Sanjin Sinanović naglasio je da je ladica napunjena brojnim predmetima iz oblasti “visoke korupcije i kriminala” sa nazivima desetina firmi odnosno fabrika koje su zbog kriminala i korupcije okončale postojanje, a njihovi radnici završili na birou ili kao jeftina radna snaga širom svijeta.

- Smatramo da je za stanje u državi i prilike u njoj najodgovornije pravosuđe BiH, a VSTV je odgovorno za izbor sudija i tužilaca. Želimo im prenijeti poruku da taj izbor mora biti profesionalan i da ne želimo nečasne ljude u tim redovima. Sramotan je podatak iz 2021. godine, koji govori da je podignuta samo jedna optužnica za visoku korupciju - istakao je Sinanović.

Protest je nastavljen protestnom šetnjom prema Centralnoj banci, Predsjedništvu BiH, Parlamentarnoj skupštini BiH te zgradi OHR-a gdje su “zviždači” iskazali nultu toleranciju prema korupciji, koju će i dalje nastavljati prijavljivati.

federalna.ba/Fena

protest Sarajevo korupcija
Udruženja žrtava iz BiH ratni zločini protest
0 08.02.2023 13:26
Sarajevo Olimpijske igre Ahmed Karabegović
0 08.02.2023 11:02
Olimpijske igre Sarajevo
0 08.02.2023 08:01
Hrvatska Vladimir Matijanić Vili Beroš protest novinari
0 05.02.2023 15:25