videoprilog Valerije Bago (Federacija danas)

Protest na Partizanskom groblju: Da li su sljedeće bijele trake i čaršafi?

Oko 100 građana Mostara okupilo se u znak protesta na Partizanskom spomen groblju u ovom gradu Bosne i Hercegovine, nakon posljednjeg skrnavljenja ovog spomenika od strane zasad nepoznate, vjerovatno veće grupe vandala. Ovog puta su uništene gotovo sve ploče sa uklesanim imenima poginulih partizana.

"Okupili smo se iz nekoliko razloga. Da kažemo da nas ima i da više nećemo da šutimo. Bili smo poprilično tihi i čekali da vlast uradi ono što joj je zadaća. Da nas zaštiti, i nas, kao i imovinu. Prije dva dana pređena je crvena linija. Ovo je klasičan teroristički čin. Svako drugačije nazivanje je relativiziranje stvari. I ovo je pucanj u državu. Vrijeme je da o tome ozbiljnije govorimo. Svemu treba kontekst gledati u izmjenama Zakona o unutrašnjim poslovima, kao i rezultatima sastanka u Briselu. Tu je i kontinuirana politika Dragana Čovića, koji propagira ideje neofašizma i neonacizma, upakovanih u celofan. Bojim se da će sljedeća akcija biti u našim avlijama i dvorištima“, izjavio je predsjednik UABNOR-a BiH Sead Đulić.

Podsjetio je na ranija iskustva i nedaće kroz koja su prošli građani Mostara.

“Slijede li nam trake ili pozivi za bijele čaršafe kao 1993. godine? Svi koji šute doći će na red. Moramo o tome govoriti. Ovo groblje svjedoči da se u ovom gradu i zemlji može živjeti drugačije od onoga što nam žele ponuditi. Zato ćemo se svim sredstvima boriti da nemani iz prošlosti satjeramo u mišiju rupu“, rekao je Đulić.

Pozvao je MUP Hercegovačko-neretvanskog (HNK) da istraži posljednji vandalizam, te da konačno objavi imena počinilaca.

“Ministar Bevanda jučer je rekao da je policija svaki put dosad istražila, identifikovala i tužilaštvu dostavila imena izvršilaca. Dajte nam konačno ta imena. Kažu grupica maloljetnih delikvenata. Niti su maloljetni, niti su delikventi. To je dobro organizovana neonacistička grupa koja godinama djeluje u Mostaru, štićena od pojedinaca iz policije i rukovođenja iz politike. Gradonačelnik od svega pere ruke. Ne vjerujemo mu ništa. Ovo je prvi put da reaguje Međunarodna zajednica u Bosni i Hercegovini i od jučer je u toku široka akcija na svim frontovima. Potrebni su zaštita, ograda i naoružano obezbjeđenje na spomeniku“, poručio je Đulić.

federalna.ba/AA

Mostar protest Partizansko spomen groblje
Francuska arhitektura u svijetu Mostar
0 06.12.2022 21:27
Krađa krađe trgovina trgovine Mostar
0 04.12.2022 10:50
femicid stop femicidu Mostar Stari most
0 03.12.2022 13:53
osobe sa invaliditetom protest
0 03.12.2022 12:36
samoubojstvo samoubistvo Mostar
0 03.12.2022 10:20