Protest medicinskih radnika u Konjicu: Plate ili idemo u blokadu ceste M17

Doktori medicine i stomatologije Opće bolnice i Doma zdravlja u Konjicu, nezadovoljni zbog kašnjenja plata i blokade računa tih zdravstvenih ustanova, nakon što su u petak su stupili u generalni štrajk, danas su nakratko blokirali magistralnu cestu M17 u Konjicu, tražeći ispunjavanje svojih zahtjeva. 

Protestna šetnja zdravstvenih radnika ulicama Konjica i kratkotrajna blokada glavne ceste u tom gradu na pravcu prema Sarajevu, stvorili su gužvu i formiranje automobilske kolone.  

 “Ono što hoću da kažem za javnost jeste da je ovo posljednje upozorenje. Do dan danas nije odblokiran račun i radnici 60 dana nisu primili platu. Ako se to ne desi sutra ili prekosutra, idemo u totalnu blokadu puta M17”, kaže Irfan Jazvin, predsjednik Sindikata Opće bolnice Konjic.

Na ovaj korak 320 zaposlenika konjičke bolnice i Doma zdravlja odlučili su se, kažu,  jer ne vide dugog načina da ih nadležni čuju. Podržavaju ih i sugrađani.

“Ja nisam uposlenik bolnice, došao sam samo da podržim ove radnike!”

“Ja sam prosvjetni radnik II OŠ. Ostavio sam ovdje auto, da dam podršku ljekarima.”

“Sutra nas ovo sve čeka. Sutra nećemo imati za hljeba. Ovo su ljudi, borci, borci, u ovom teškom vremenu kada nam je svima zdravstvena zaštita u prvom planu.”

Pokretanje sindikalnih aktivnosti bilo je, kažu, neminovno.  Razlog – do sada niko od nadležnih im se nije obratio, iako generalni štrajk najavljuju od 16. novembra!

“Još jednom pozivamo sve one koji su do ovog trenutka odgovorni, a nisu učinili ono što su trebali učiniti, nisu potegli odgovarajuće poteze da se odblokira račun Opće bolnice i Doma zdravlja Konjic da ovi radnici dobiju plate, još jednom ih upozoravamo da ćemo poduzeti sve dalje mjere, uključujući i totalnu blokadu puta M17”, govori Dalibor Vuković, predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika HNK.

Porezna uprava Federacije BiH tim zdravstvenim ustanovama blokirala je račune zbog neizmirenih dugovanja.

Uprkos štrajku, kažu njegovi organizatori, poštuju sve mjere i zakonske odredbe o generalnom štrajku te pacijente u potrebi neće ostaviti bez pomoći, jer hitne medicinske službe rade i dalje.

Zdravstveni radnici Konjica, kako su najavili, zajedno s kolegama iz Mostara, u slučaju da njihovo pitanje ubrzo ne bude riješeno, osim blokade saobraćajnice iz Konjica ka Sarajevu i Mostaru, protestovat će ispred zgrade Porezne uprave, Vlade HNK-a i Zavoda za zdravstveno osiguranje u Mostaru.

federalna.ba

medicinski radnici Konjic protest
protest Beč Austrija obavezno vakcinisanje pandemija koronavirus Covid19
0 15.01.2022 21:45
protest demonstracije Grčka Solun
0 15.01.2022 20:48
Prizren Kosovo Bosna i Hercegovina protest
0 15.01.2022 19:05
žrtve Kazahstan protest
0 15.01.2022 18:53
litij litijum Jadar protest Srbija
0 15.01.2022 15:31
protest Bugarska koronavirus Covid19
0 12.01.2022 20:49