Prosvjed za Palestinu u Zagrebu: Ne smijemo biti promatrači u ovom ratu

Ispred sjedišta Veleposlanstva Države Izrael u Hrvatskoj stotinjak prosvjednika okupljenih u Inicijativi za slobodnu Palestinu pod sloganom “Stop genocidu u Gazi” zatražilo je povlačenje izraelske vojske iz Rafaha.

Na prosvjedu se ispred sjedišta Veleposlanstva Izraela okupljenima obratio Goran Pećanac, član Inicijative za slobodnu Palestinu.

“Rafah je trenutak koji se ponavlja u povijesti više puta. Sada se pitamo kako smo dopustili da se dogodi holokaust. Pa, isto kao što smo dopustili da se dogodi Srebrenica…Oduvijek je isti odgovor, svijet stoji i gleda. Ja sam iz Sarajeva, kad je počeo rat u Sarajevu i kad su krenuli masakri, ‘civilizirani Zapad’ nam je poslao doslovno ratne promatrače, dakle ljude koji su samo promatrali rat. Naš glavni cilj je da ne budemo samo posmatrači u ovom ratu i na taj način da ne budemo suučesnici u genocidu”, poručio je Pećanac.

Pećanac je dodao kako je Rafah prijelomni trenutak o kojem će se “snimati dokumentarci i o kojem će se pričati za sto godina, od ljudi koji nisu danas s nama”.

Ispred zgrade veleposlanstva Izraela istaknuti su transparenti “Hands off Rafah!”, “Trajni mir, ne primirje”, istaknuto je i nekoliko zastava Palestine, a na razglas su, nakon obraćanja, pušteni snimci eksplozija, pucnjave, krikova i patnje palestinskog naroda u Gazi.

Inicijativa za slobodnu Palestinu održala je u Zagrebu više prosvjeda od početka napada izraelske vojske na Pojas Gaze.

federalna.ba/AA

Hrvatska Palestina Zagreb