videoprilog Samre Tufek (Federacija danas)

„Prostori koji pokreću“ u Mostaru

Javne gradske površine u Mostaru će se u okviru projekta Prostori koji pokreću urediti u naredne tri godine koliko traje implementacija. Građanima je omogućeno direktno učešće kroz odabir lokacija za koje smatraju da će značajno doprinijeti uređenju grada. Cijeli projekat finansira Vlada Velike Britanije, a vrijednost je 580 hiljada KM.

Mostarcima je od danas ostavljena mogućnost da biraju gradske površine koje bi prema njihovom stajalištu trebalo urediti. Birati mogu između 71 prijedloga iz anketnog upitnika postavljenog na stranici Mostar - Prostori koji pokreću. Najviše mogu glasati za pet prijedloga, a poziv je otvoren naredne četiri sedmice.

„Pozivamo sve građane grada Mostara da pristupe glasanju za one prijedloge za koje smatraju da su najneophodniji i da bi u najvećoj mjeri doprinijeli podizanju kvalitete i funkcionalnosti“, kaže Hidajeta Gološ-Bojčić, PIN-ov koordinator grantova.

Ideja je, ističu organizatori, kroz projekat unaprijediti sadržaj i korištenje javnih prostora u Mostaru kroz aktivno uključivanje građana. Projekat implementira češka organizacija People in Need, a finansira Vlada Velike Britanije.

„U naredne dvije godine našeg projekta nadamo se demonstrirati kako je Mostar grad za sve kroz podržavanje građanskih inovativnih inicijativa usmjerenih prema poboljšavanju dizajna javnih prostora“, navodi Ken Palmer, projektni direktor organizacije PIN.

Važnost ovog projekta prepoznala je i Gradska uprava Mostara koja od početka podržava njegovu realizaciju. Među površinama koje se uključenje u glasanje nalaze se brojni parkovi, pristupni putevi za invalide, određena prigradska mjesta i još brojne lokacije koje su uvrštene na osnovu prijedloga građana.

„Mostar ima zbilja jednu energiju i snagu da otvara sve one teme koje su važne građanima. Projekat koji provodi People in Need se nastavlja na naš potpisani memorandum o saradnji. Pozivamo sve građane Mostara da glasaju za javne površine za koje oni misle da su im najznačajnije“, izjavio je Marinko Čuljak, savjetnik gradonačelnika Mostara.

Organizatori su poručili da će se realizacija projekta odvijati u vremenskim okvirima koji su već ranije određeni te u skladu sa sredstvima. Za cijeli projekat planirano je 580 hiljada KM.

federalna.ba

Mostar
prometna nezgoda saobraćajna nezgoda Mostar
0 25.09.2022 08:36
Mostar saobraćajna nezgoda
0 24.09.2022 22:27
Mostar Street Food Festival
0 22.09.2022 10:00
duhanska industrija duhan hercegovački duhan Mostar Duhanski institut
0 16.09.2022 20:24
Mostar MMF Svjetska banka
0 16.09.2022 17:55