Proslava Dana državnosti Crne Gore bez čestitke predsjednika njene Skupštine
(Izvor: AA/Arhiva)

Proslava Dana državnosti Crne Gore bez čestitke predsjednika njene Skupštine

Predsjednik Skupštine Andrija Mandić jedini od najviših državnih funkcionera Crne Gore nije građanima čestitao Dan nezavisnosti proslavljen 21. maja, na dan kada su građani na referendumu 2006. godine odlučili da Crna Gora izađe iz Državne zajednice sa Srbijom i da tako obnovi nezavisnost.

Praznik su čestitali predsjednici Republike i Vlade, ministri, potpredsjednici Skupštine, ali ne i Mandić koji je 2006. godine bio jedan od čelnika bloka koji se uprkos odluci na referendumu i dalje zalagao za zajedničku državu sa Srbijom.

Mandić je krajem decembra prošle godine u Beogradu kao predsjednik Skupštine Crne Gore bio na proslavi izborne pobjede koalicije predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Pod jakim pritiskom javnosti je početkom ove godine odustao od odlaska na proslavu Dana Republike Srpske, neustavnu u BiH, ali je potom mimo državnog protokola ugostio u kabinetu predsjednika Skupštine u Podgorici predsjednika tog bosansko-hercegovačkog entiteta Milorada Dodika.

Bio je i na proslavi Dana državnosti Srbije, čestitao Dan Republike Srpske i u svoj kabinet postavio zastavu Srbije.

Dio javnosti je oštro kritikovao te njegove postupke kao nedržavničke jer je on na jednoj od najvažnijih državnih funkcija - predsjednik je zakonodavnog doma.

Zamjera mu se što produbljuje podjele u društvu i zastupa interese politike koju personifikuje predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

federalna.ba/Beta

Andrija Mandić
svesrpski sabor Elmedin Konaković Andrija Mandić protestna nota
0 11.06.2024 16:57
Andrija Mandić Crna Gora rezolucija
0 23.05.2024 10:33
Andrija Mandić Crna Gora
0 03.11.2023 11:55
Andrija Mandić Crna Gora
0 30.10.2023 18:30