videoprilog Nedžmine Vojniković (Dnevnik 2)

Prosječna plata dovoljna za samo pola mjeseca

Svako malo državne institucije su u blokadi. Blokiraju ih oni koji i tokom svog nerada primaju plaću. Riječ je o plaćama koje su i do tri puta veće od prosječne. Između njihovih blokada i političke borbe za, kako kažu, narod, podsjećamo kako zaista žive, tačnije preživljavaju građani ove zemlje - i konstitutivni i ostali.

S prosječnom platom u BiH možete živjeti samo pola mjeseca. Uzmemo li u obzir da najveći dio stanovništva radi za minimalac onda s tom platom možete pokriti tek trećinu mjeseca.

Provjerili smo šta to građani sebi mogu priuštiti od sadržaja potrošačke korpe s primanjima koje imaju:

Većinom su to osnovne životne namirnice.

Apsolutno ništa! Imam 400 KM penzije. Dok platim 200 KM režije, eto šta mi ostane. Uzimam ono najjeftinije.

Možemo živjeti od naših ličnih dohodaka 15 dana, više ne.

Ne možemo priuštiti ono što bi nam trebalo: da se malo odmorimo i opustimo. Stalno smo pod stresom.

Cijena potrošačke korpe raste iz mjeseca u mjesec. Najveći dio plate građani izdvajaju na prehranu. Dodajmo tome troškove stanovanja. U prosjeku, građani samo za stanarinu u Kantonu Sarajevo izdvoje oko 400 maraka. Ako pak imate školarca, samo za knjige na godišnjem nivou morate izdvojiti više od 100 maraka. A tu su i ostali troškovi.

- Značajan dio dohotka odlazi na prehranu, što je odlika nižeg životnog standarda. Mali dio dohotka se može koristiti za ispunjavanje neklih drugih životnih potreba. Veliki dio populacije sastavlja kraj s krajem i to je razlog zašto imamo visok stepen nenamjenskih potrošačkih kredita – ističe ekonomski analitičar Admir Čavalić.

Kad sve ovo saberemo, stanovnik s prosječnom platom već je u minusu. Prosječno ljetovanje, automobil ili neki drugi luksuz sebi može priuštiti tek mali broj građana.

- Upravo ovih 50% građana ima značajnih problem sa životom u BiH i upravo ovaj dio populacije odlazi vani. Sva ekomomska istraživanja ukazuju na dva razloga zašto ljudi odlaze vani: prvi se odnosi na status, tj., da li je osoba zaposlena ili nezaposlena, a drugi se odnosi na visinu plate – navodi Čavalić.

Prema podacima Agencija za statistiku BiH, najviše je do sada poskupjelo ulje: sa 2,20 KM na 3,80 KM. Svjedočili smo i poskupljenju mesa čak za 2-4 marke više po kilogramu. A jesen donosi i nova poskupljenja piletine, žitarica, hljeba.

federalna.ba

prosječna plaća prosječna plata potrošačka korpa
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine ograničenje marže potrošačka korpa
0 15.09.2023 17:05
potrošačka korpa Federacija BiH august
0 12.09.2023 09:17
prosječna plata
0 16.08.2023 13:20
prosječna plaća prosječna plata
0 19.07.2023 18:28
potrošačka korpa Sindikalna potrošačka korpa prosječna plata prosječna plaća
0 04.07.2023 18:36
Sindikalna potrošačka korpa prosječna plata Federacija BiH
0 12.06.2023 09:27