Proruska grupa preuzela odgovornost za cyber napad na internet stranicu Evropskog parlamenta
(Izvor: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET)

Proruska grupa preuzela odgovornost za cyber napad na internet stranicu Evropskog parlamenta

Evropski parlament saopštio je danas da je njegova internet stranica bila meta cyber napada za koji je odgovornost preuzela proruska grupa nekoliko sati nakon glasanja poslanika Evropskog parlamenta o tome da se Rusija označi kao država koja promoviše terorizam.

Portparol Evropskog parlamenta Jaume Duch rekao je danas da se na internet stranicu "trenutno utiče spolja zbog visokog nivoa spoljnog mrežnog saobraćaja".

On je dodao je da je "ovaj saobraćaj povezan sa DDoS napadom (distribuiranog odbijanja usluga)" i da tehnički timovi rade na rješavanju problema što je prije moguće.

Predsjednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola rekla je da je "proruska grupa preuzela odgovornost za sofisticirani cyber napad".

Napadi uskraćivanja usluge (DDoS) uključuju ciljanje računarskog sistema tako što ga preplavljuju porukama ili zahtjevima za povezivanje.

Poslanici EP su danas velikom većinom usvojili tekst koji opisuje "Rusiju kao državu koja promoviše terorizam i kao državu koja koristi teroristička sredstva".

federalna.ba/Beta

Evropski parlament Rusija napad Cyber napad