Pronađena sfinga koja se smiješi
(Izvor: EPA-EFE/MINISTRY OF ANTIQUITIES)

Pronađena sfinga koja se smiješi

Arheolozi su iskopali statuu nalik sfingi i ostatke svetilišta u drevnom hramu u južnom Egiptu, saopštilo je egipatsko Ministarstvo za antikvitete. Artefakti su pronađeni u blizini hrama Hator, jednog od najbolje očuvanih drevnih lokaliteta u Egiptu.

Smatra se da ova krečnjačka sfinga sa svojim "nasmijanim licem i dvije rupice" predstavlja rimskog cara Klaudija. Ova sfinga je mnogo manja od čuvene Sfinge u piramidama u Gizi, koja je visoka 20 metara.

Artefakti su pronađeni u grobnici na dva nivoa u hramu Dendera u provinciji Qena, 450 kilometara južno od glavnog grada Kaira.

Car Klaudije, za koga arheolozi vjeruju da bi nasmijana statua mogla da predstavlja, proširio je rimsku vlast na sjevernu Afriku između 41. i 54. godine nove ere, navodi BBC. Arheolozi će proučiti oznake na kamenoj ploči, što bi moglo otkriti više informacija o identitetu statue, saopštilo je Ministarstvo.

Pored "lijepo i precizno isklesane" sfinge, arheolozi su pronašli i kamenu ploču iz rimskog doba sa demotskim i hijeroglifskim natpisima. Krečnjački hram obuhvata dvoslojnu platformu i bazen od cigle od blata iz vizantijskog doba.

Neki stručnjaci vide ova otkrića egipatske vlade kao način da privuče više turista, da oživi svoju turističku industriju u okolnostima teške ekonomske krize u Egiptu. 

federalna.ba/Srna

Egipat sfinga