Promocijom knjige obilježena 100. godišnjica FK Velež: Klub Mostara, Mostaraca i radničke klase
(Izvor: AA)

Promocijom knjige obilježena 100. godišnjica FK Velež: Klub Mostara, Mostaraca i radničke klase

Povodom obilježavanja stotinu godina rada i postojanja Fudbalskog kluba Velež, u dvorištu Centra za kulturu Mostar predstavljena je knjiga “Velež, priča o sto godina mostarskih Rođenih“, autora Saše Ibrulja.

Učešće u otvorenoj panel diskusiji, osim autora, uzeli su i klupska legenda Džemal Hadžiabdić, direktor kluba Džemil Šoše, te književnici Marko Tomaš i Dragan Markovina.

Hadžiabdić je ranije u izjavi za medije kazao da je večerašnji jedan u nizu sadržaja kakve treba nastaviti organizovati.

“Sinoć je neko rekao da bi bilo dobro da svako ko ima nešto iz historije Veleža to donese i ustupi klubu. Moja ideja je da se napravi muzej za buduće generacije. Mladi trebaju znati šta je oduvijek Velež za ovaj grad. Klub je imao različite generacije. Mnogo se govori o mojoj i čuvenom BMV-u, dok se nažalost još neke dobre generacije pomalo zaboravljaju. Nedavno sam gledao finalni susret Kupa Jugoslavije protiv Željezničara iz 1981. i shvatio koliko je velika bila i ta generacija, dok se o njoj danas malo govori. Sve generacije Veleža zaslužuju respekt i poštovanje“, izjavio je Hadžiabdić.

Autor Saša Ibrulj rekao je da je u početku imao ideju na jednom mjestu skupiti sve što je prošao klub tokom stotinu godina postojanja.

“Ubrzo sam shvatio da je to veći posao nego što sam mislio u početku. Postoje objektivne rupe u historiji kluba. Skrivena je arhiva od prije Drugog svjetskog rata, te uništena tokom ovog posljednjeg. I bilo je teško sklopiti sliku tog klupskog kontinuiteta. Nakon dugogodišnjeg istraživanja, došli smo tu gdje smo danas. Knjiga otvara nove stvari, neke koje nismo ranije znali, te potvrđuje kontinuitet ideje i identiteta od 1922. do danas. Tu je retrospektiva historije od prvog dana do danas. Od preduslova za stvaranje kluba i odgovora zašto je stvoren, do dešavanja u Drugom svjetskom ratu, te kasnijeg rasta paralelno sa rastom grada“, kazao je Ibrulj.

Na kraju je konstatovao da je Velež oduvijek veliki klub, te da je zauvijek, bez obzira na uspone i padove, klub Mostara, Mostaraca i radničke klase.

federalna.ba/AA

Mostar Velež rođeni
privatni vrtići vrtići Mostar
0 29.05.2023 19:46
Velež turistkinja spašena EUFOR u BiH helikopter
0 29.05.2023 10:48
Mostarska liska Mostar
0 27.05.2023 10:23