videoprilog Ermine Mušić (Federacija danas)

Projekt 'Plava voda' konačno bi mogao ugledati svjetlo dana

Projekt izgradnje regionalnog vodovoda Plava voda, koji star je pola stoljeća, ponovo bi mogao ugledati svjetlo dana. Ovim projektom vodom bi se snabdijevala Zenica, ali i tri općine u Srednjobosanskom kantonu. Treća varijanta projekta mogla bi biti i ona konačna, a sama izgradnja vodovoda najviše zavisi od brzine eksproprijacije.

Projekt je vrijedan 22 miliona eura i njime bi se iz Travnika pitkom vodom snabdjelava Zenica, ali i tri općine iz Srednjobosanskog kantona. S početkom Nove godine, očekuje se prvo projekt izuzimanja zemljišta na trasi, koji će provoditi općine,učesnice projekta.

„Treba nekoliko mjeseci za eksproprijaciju, za izbor izvođača i njegovo puštanje u posao. Izgradnja vodovoda planirana je da se završi za dvije i po godine, sve skupa negdje oko tri“, kaže Ernad Granić, direktor JP Regionalni vodovod Plava voda Travnik.

Pored mogućnosti da travnička komunalna preduzeća reguliraju velike gubitke u postojećoj mreži, korist od ovog regionalnog vodovoda imat će najviše Travničani.

„Dio vodovoda koji prolazi kroz Travnik bit će potpuno restauriran, Travnik će dobiti još dodatna dva rezervoara - jedan prema Novoj Biloj, jedan prema Han Biloj. Dobit će potpuno uređenje kulturno-historijske zone oko izvorišta Plava voda, dobit će zaštitu samog izvorišta do četvrte zone“, navodi Kenan Dautović, načelnik Općine Travnik (SDA).

A Travničani ipak nisu toliko optimistični. Poučeni dugogodišnjim iskustvom i mnogim neuspjelim projektima, ni od ovog ne očekuju skoru realizaciju. Ono što ih zabrinjava jeste moguće uništavanje njihovog bisera.

„To bi bilo jako dobro, samo to se govori desetak godina, ne znamo zašto to stoji.“
„Pravo da vam kažem, izgubio sam povjerenje, ne vjerujem.“
„Ne vjerujem zato što je mi ovdje u Travniku nemamo i plaćamo najskuplju vodu.“
„Nisam za to, eno u nas je nema trenutno.“

Projekt koji se oživljava već pet decenija mogao bi biti završen u naredne tri godine

federalna.ba

Plave vode Travnik
Crveni križ Crveni polumjesec Crveni Križ BiH Crveni križ Federacije BiH Crveni krst Travnik
0 08.05.2022 14:59
Travnik Bajram Ramazanski bajram
0 02.05.2022 17:25
Praznik rada Međunarodni praznik rada Travnik Prvomajska budnica budnica
0 01.05.2022 10:11