Projekcijom filma ‘Moja velika noć’ u Sarajevu otvoreni Dani evropskog filma

Projekcijom filma ‘Moja velika noć’ u Sarajevu otvoreni Dani evropskog filma

Projekcijom romantične komedije „Moja velika noć“ (Mi gran noche, 2015) španskog reditelja Álexa de la Iglesia večeras su u sarajevskom kinu Meeting Point otvoreni Dani evropskog filma.

Dani Evropskog filma, prema riječima zamjenika šefa Delegacije Evropske unije u BiH Adebayo Babajidea, tradicionalni su dio obilježavanja Dana Evrope, a publici donose najbolja evropska filmska ostvarenja.

- Ovo je prilika da odamo počast idejama osnivača EU, a jedan od načina da održimo te ideje i vrijednosti EU jesu upravo kultura i ovakvi kulturni događaji. Jedan od najboljih primjera ovakvih kulturnih događaja jesu filmski festivali jer su filmovi jedan od napristupačnijih medija za širu publiku. Zadovoljstvo nam je da otvorimo ovaj događaj koji će trajati narednih deset dana, a posebno zato što se to događa u Sarajevu koje je mjesto na kojem se održava jedan od najpoznatijih međunarodnih filmskih festivala - izjavio je Babajide uoči večerašnje projekcije.

U okviru ovog događaja, kako je dodao, bit će prikazani filmovi iz 11 evropskih zemalja uz pomoć i podršku ambasada zemalja članica EU u BiH i mreže EUNIC.

Dani evropskog filma, kako je rekla ambasadorica Španije u BiH María Teresa Lizaranzu Perinat, najbolji su način da se predstave kao zemlja članica EU na ovakvom kulturnom događaju i to upravo u gradu kao što je Sarajevo.

- Što se tiče otvaranja festivala i prikazivanja španskog filma, razlog je poznat, Španija predsjedava EU, a kada je riječ o filmu koji ćemo prikazati večeras, mi smo u Ambasadi mislili da je on jako dobar primjer naše kulture i našeg načina doživljavanja stvari i toga kako se mi nosimo sa različitim pojavama. On je zapravo jedna mješavina humora i crnog humora i to je tradicionalno u Španiji naš pristup svemu. Uvijek se trudimo da sve doživimo sa humorom i sve na neki način objasnimo humorom - dodala je ambasadorica.

Direktorica Austrijskog kulturnog foruma u BiH Sabine Kernthaller obratila se uime EUNIC mreže i navela da je to mreža nacionalnih instituta za kulturu zemalja članica EU, odnosno grupacije te mreže koja je zastupljena u BiH, a trenutno tom grupacijom ovdje predsjedava Goethe-Institut.

- Mi smo klaster koji se sastoji od nacionalnih kulturnih instituta i ambasada zemalja članica EU i djelujemo u više od sto zemalja u svijetu. Što se tiče selekcije filmova koji biti prikazani u okviru ovog događaja prepustili smo svim zemljama članicama da one same odaberu filmove koje one žele da ih predstavljaju, tako da je u tim filmovima zastupljen jedan širok dijapazon žanrova - dodala je Kernthaller. 

Dani evropskog filma se organizuju u saradnji sa EUNIC mrežom kulturnih instituta ambasada zemalja članica EU u BiH te ambasadama Španije, Češke, Francuske, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Njemačke, Italije, Švedske, Mađarske i Rumunije u BiH.

Ulaz na sve projekcije je besplatan, a ulaznice se preuzimaju sat vremena prije početka projekcije. Filmovi se prikazuju svaku večer u 20 sati, osim u nedjelju, 19. maja, kada su na programu dva filma: u 18 i 20 sati.

federalna.ba/Fena

Moja velika noć Dani Evropskog filma Sarajevo