Proizvođači peleta prijete obustavljanjem proizvodnje

Zbog odluke Vlade Federacije kojom je ograničena cijena peleta, proizvodači ovog energenta negoduju i prijete obustavljanjem proizvodnje.

Ključni problem je, kažu, uvođenje pogrešnih mjera. Zato pozivaju nadležne da im se omogući izvoz peleta, jer je domaće tržište opskrbljeno, a već se proizvode i zalihe.

Dok je na snazi zabrana izvoza peleta, a sada i ograničena cijena, istovremeno, izvoz sirovine traje neometano. Zbog toga, tvrde, nastaje problem u proizvodnji jer cijene sirovine rastu, što se direktno odražava na cijenu peleta, a krivica za rast cijena prebačena je na proizvođače. 

“Ukoliko ovaj apel današnjeg sastanka koji upućujemo vlastima svih nivoa u BiH ne urodi plodom u najskorije vrijeme u roku od najdalje deset dana, većina proizvođača koje smo imali danas na sastanku će obustaviti svoju proizvodnju”, upozorio je Goran Ivanović, predsjednik Asocijacije proizvođača peleta BiH.

“U ovom momentu i proizvođači i građani gube puno jer ćemo doći u situaciju da sljedeće godine neće biti dovoljno peleta na tržištu zato što ga neće imati ko proizvoditi, a nastavi li se ovim trendom da se sirovina izvozi van BiH, tad će cijena peleta biti puno veća na tržištu BiH nego što je sad jer ćemo biti primorani da se pelet uvozi”, dodao je proizvođač peleta Almir Idrizović.

federalna.ba

pelet cijena peleta peletari
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine pelet
0 15.12.2022 17:09
pelet
0 12.11.2022 10:04
Unsko-sanski kanton škole pelet grijanje
0 11.11.2022 17:32
Vlada FBiH cijena peleta
0 10.11.2022 11:48
Vlada FBiH cijena peleta
0 10.11.2022 11:21