videoprilog Đorđa Vujatovića (Dnevnik 2)

Proizvođači peleta prijete gašenjem proizvodnje zbog zabrane izvoza

Energetska kriza pokucala je i na vrata Bosne i Hercegovine. Nafta i njeni derivati su u posljednjih mjesec dana primjetno poskupjeli. Ništa bolja situacija nije ni kada je riječ o ogrjevnom drvetu i peletu. Zbog najave brojnih građana da će preći na grijanje putem električne energije, Elektroprivreda RS-a priprema takozvane blok tarife da bi građane odvratila od ove ideje.

Nezadovoljstvo i zbog posljednje odluke Vijeća ministara Bosne i Hercegovine kojom se dozvoljava izvoz ogrjevnog drveta, a zabranjuje izvoz peleta.

Sirovina može u izvoz, ali finalni proizvod ne, iako baš dostupnost i cijena sirovine na domaćem tržištu direktno diktira proizvodnju, a i cijene peleta. Odluka Vijeća ministara Bosne i Hercegovine za mnoge nelogična, posebno kada se uzme u obzir da je domaće tržište podmireno više od 95%.

“Na osnovu čega je Vijeće ministara donijelo odluku da cijepano drvo i sirovina može da ide u izvoz, a pelet ne može i koliko još tona peleta treba da proizvdemo da snabdijemo domaće tržište. Problem je kod javnih ustanova bio zato što su one napravile budžet i uokvirile se na količinu peleta po cijenama od prošle godine”, kaže Almir Idrizović, vlasnik preduzeća Ekomadera iz Bugojna.

Prije samo nekoliko dana, činilo se da postoji solomonsko rješenje koje bi moglo da zadovolji i proizvođače peleta i domaće tržište, bar na nivou entiteta.

“Čekamo da Vijeća ministara Bosne i Hercegovine donese odluku i dozvoli proizvođačima da izvezu 50 posto proizvodnje, 50 posto da moraju plasirati na domaće tržište i cijena tog plasiranja na domaćem tržište, imajući u vidu da su dobijali repromaterijal po veoma stimulativnim cijenama, neće moći da pređe 550 KM”, poručio je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

“Očigledno se sama odluka Vijeća ministara Bosne i Hercegovine kosi s tim prijedlogom i on je nevažeći i ništa to konkretno nije donijelo. Odluka je donesena - zabrana izvoza peleta do 31. januara”, ističe Goran Ivanović, predsjednik Asocijacije proizvođača peleta u Bosni i Hercegovini.

Poručuju proizvođači peleta da je jedan od mogućih motiva za produžetak zabrane izvoza problem nabavki javnih institucija. Poskupljenje energenta, kažu, rezultat je mnogih faktora

“Moramo razdvojiti proizvođače peleta i trgovce. Nisu svi proizvođači prisutni na javnim nabavkama. Na proizvodnju utječu i razni faktori. Jedan od njih je i oslobođenje izvoza cijepanog, ogrjevnog drveta. Samom tom odlukom poskupjela je sirovina kod nekih proizvođača peleta za 30 posto”, objašnjava Ivanović.

Trenutna cijena peleta je od 650 do 750 maraka. Proizvođači su vlastima dali rok od sedam dana, a nakon toga usljedit će set reakcija jer im pomenuta zabrana stvara štetu koju mjere stotinama miliona maraka. Kažu, jedna od mogućih posljedica je i gašenje pojedinih preduzeća zbog gubitka već ugovorenih tržišta.

federalna.ba

pelet
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine pelet
0 15.12.2022 17:09
pelet cijena peleta peletari
0 14.11.2022 20:39
pelet
0 12.11.2022 10:04
Unsko-sanski kanton škole pelet grijanje
0 11.11.2022 17:32