Program rada CIK-a za 2023. bez novčane stavke o uvođenju naprednih tehnologija u izborni proces
(Izvor: Federalna)

Program rada CIK-a za 2023. bez novčane stavke o uvođenju naprednih tehnologija u izborni proces

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici utvrdila njen program ovogodišnjeg rada, predložen od odgovarajućih stručnih službi.

Iako je jedna od tri programske aktivnosti koje su stavljene u fokus uvođenje naprednih tehnologija u izborni proces, od ukupno 3.792.000 KM za provođenje svih, nijedna marka nije predviđena za tu namjenu.

Program je zadržan budući da će u ovoj godini biti implementiran pilot-projekat koji će finansirati Delegacija Evropske unije u BiH u suradnji s IDEA-om i Centralnom izbornom komisijom, kazali su iz stručnih službi CIK-a tokom obrazlaganja predoženog programa rada na ovoj sjednici.

Prvobitni prijedlog, rečeno je također, sadržavao je i zahtjev o potrebnih 17,9 miliona KM za uvođenje naprednih tehnologija u izborni proces, ali Ministarstvo finansija i trezora nije podržalo zahtjev.

Članica CIK-a Vanja Bjelica Prutina prije glasanja o programu rada je kazala da je Komisija praktično prinuđena prihvatiti ga u drugopredloženoj formi "mada je to daleko od onoga što je htjela".

Mislim da se svi možemo složiti s konstatacijama koleginice - rekao je predsjednik CIK-a Suad Arnautović a nakon toga ovogodišnji program rada prihvaćen je jednoglasno.

federalna.ba/Fena

CIK BiH