Proglašen herojem nakon što je izvukao vozača iz automobila u plamenu
(Izvor: Las Vegas police department)

Proglašen herojem nakon što je izvukao vozača iz automobila u plamenu

Justin Mouser prošle je sedmice ostavio svoju brijačnicu u zapadnom Kentuckyju kako bi otišao na odmor u Las Vegas da bi na kraju riskirao sve kako bi izvukao čovjeka iz sudarenog automobila u plamenu. Sada, policijska uprava „grada grijeha“ pozdravlja ovog turistu kao heroja.

Mouser je 27. januara oko 16.30 sati sa svojom suprugom bio u poznatoj ulici u Las Vegasu u blizini venecijanskog casino resorta kada je ugledao automobil u plamenu. Nekoliko nadzornih kamera snimilo je njega u društvu lokalnog policajca po imenu Derek Stebbins kako trče do uništenog automobila.

Promatrači su upozorili da se vozilo zapalilo i da je 34-godišnji vozač bio bez svijesti kada su ga Mouser i Stebbins zajednički izvukli iz automobila. Trenutak kasnije plamen se proširio. Spasioci su  vozača u zadnji tren sklonili s puta.

“Dođi ovamo – dovuci ga! Dovuci ga!" čuje se Stebbins dok izbezumljeno govori Mouseruova nakon što su izvukli vozača sa njegovog sjedišta i spustili ga na tlo.

Hitna služba odvezla je vozača u bolnicu, gdje ga je policija prijavila zbog vožnje u pijanom stanju, nepridržavanja prometnih znakova i nedostatka dokaza o osiguranju.

Stebbins je također otišao u bolnicu na kontrolni pregled zbog udisanja dima. Glasnogovornik policijske stanice je kasnije rekao da se policajac Stebbins ove sedmice vratio na posao.

U posebnoj izjavi, odjel je o Stebbinsu i Mouseru rekao: "Iskazujemo veliku zahvalnost obojici što su bili na pravom mjestu u pravo vrijeme."

45-godišnji Mouser dao je intervju za stanicu Fox i objasnio da je ostavio suprugu neposredno prije dramatičnog spašavanja jer niko nije izlazio iz slupanog automobila ni "nakon nekoliko minuta".

"Pomislio sam: 'Pa, neko mora pogledati da vidi što nije u redu s njim'", rekao je Mouser, koji nikad prije nije bio u Las Vegasu. Mouser je za novinsku kuću rekao da je Stebbins molio ljude koji su se okupili oko mjesta događaja da se povuku radi svoje sigurnosti. Priznao je da je vjerovatno trebao poslušati, ali je rekao da ipak nije otišao jer je želio pomoći.

"Ne čujem baš dobro - ili se ponekad ponašam kao da ne čujem", našalio se Mouser tijekom intervjua. O vozaču je rekao: "Drago mi je da će biti dobro."

Mouser je dodao kako je vjerovao da bi Stebbins sam uspio spasiti vozača - i da bi i drugi na njegovom mjestu također bili spremni pomoći da neko  drugi nije uskočio.

No, u videu na društvenim mrežama, Stebbins je rekao da je ugao pod kojim je trebao izvući vozača u nesvjesnom stanju iz gorućeg automobila bio nezgodan, pa mu je bilo drago što je Mouser bio tu da mu pomogne. Stebbins je u videu rekao: "On je heroj koliko i ja jer je želio ostati u blizini i pomoći izvući tog gospodina iz auta."

federalna.ba/The Guardian

Las Vegas spašavanje
Slovenija Križna jama spašavanje
0 08.01.2024 08:12
Australija poplave spašavanje
0 19.12.2023 13:45
SAD Las Vegas
0 06.12.2023 22:25
Grčka spašavanje migranti
0 20.09.2023 10:59