videoprilog Mime Golubić (Dnevnik 2)

Proces formiranja vlasti u FBiH sve neizvjesniji i komplikovaniji

Proces formiranja vlasti u Federaciji BiH sve je neizvjesniji. Umjesto jasnije slike u završnici, čini se, komplikacije. Dok se Osmorka prebrojava i neki na momente iskazuju nesigurnost, njihov koalicioni partner zrači optimizmom. Čović samouvjereno obećava novu federalnu vlast za dvije sedmice. Iz SDA gotovo jednako samouvjereno tvrde da ne može bez njih. A NiP odgovara - imamo većinu čak i u Novalićevoj vladi.

Kome će pripasti pozicija premijera Federacije i dalje je pod znakom pitanja, naročito nakon turbulencija između stranaka Osmorke. Iako se Osmorka osipa, u HDZ-u BiH umjesto zabrinutosti, samouvjerenosti, čini se, ne manjka. Lider ove stranke Dragan Čović tvrdi da nas od saznanja ko će preuzeti funkciju premijera Federacija dijeli 15-ak dana. No, na pomolu je, čini se, i preokret.

Iako donedavno SDA nije bila prihvatljiv partner za HDZ, Čović kaže da pregovaraju i s dugogodišnjim partnerima.

"Naši ljudi na terenu rade, razgovaraju i s predstavnicima SDA, ali ako me osobno pitate jesam li imao kontakte - ne. Čini mi se da će ipak Federalna vlada u narednih 10 dana dobiti svoje obrise i da ćemo imenovati predsjednika Vlade. Rekao bih da će iz drugog mjeseca izaći puni sastav Vlade. To je sad pokazivanje političke mudrosti stranaka", kazao je Čović.

Nadmudrivanju političkim računicama u kojima sve stranke traže pozitivan rezultat ne nazire se kraj, iako rokovi za formiranje vlasti teku. Tvrdnje da HDZ pregovora sa SDA iz ove stranke demantuju. Naime, kako tvrdi potpredsjednik SDA Mirsad Zaimović, radi se isključivo o političkim spinovima HDZ-a, što je i potvrdio za FTV.

S druge strane, Edin Ramić saradnju HDZ-a, SDA i SDP-a smatra izlazom iz aktuelne situacije koji vodi ka formiranju Vlade Federacije.

"U narednom periodu bit će teško formirati Vladu Federacije bez potpisa tri predstavnika konstitutivnih naroda, što upućuje na saradnju HDZ-a, SDA i SDP-a. Do te saradnje mora doći ako ne želimo da imamo status quo", smatra Ramić.

S druge strane, stranke Osmorke javno i izričito odbijaju mogućnost koaliranja sa SDA. I neki od njih, jednako samouvjereno kao i Čović, obećavaju skoru novu Vladu Federacije.

"Vlada Federacije će biti vrlo brzo formirana zato što ćete vidjeti jedan proces koji pokazuje da imamo većinu u Vladi Fadila Novalića. Tamo sjedi pet HDZ-ovih ministara, četiri SBB-a i jedan je NiP-a. Ukoliko SDA obesmisli ili blokira sve ove procese tamo ćemo donositi odluke kako ova koalicija želi i time ne vidim potrebu da oni silom i novcem ostanu na vlasti. Mislim da je vrijeme da shvate da su za ozbiljnu reformu i duboku opoziciju", istakao je Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde.

U stabilnu većinu vjeruju i u Stranci za BiH. Ruke broje i kažu da ih bez obzira na sitne razmirice ima dovoljno. Tako je podrška Nikšiću, tvrde, neupitna.

"Većina je stabilna i ona raspolaže zajedno s HDZ-ovim partnerima s 54 do 60 ruku. Ako neke pojedinačne stranke poput HDZ-a i SDP-a krenu pregovarati sa SDA, to je sasvim legitimno, ali to bi urušilo osnovne koncepte", naveo je Admir Čavalić, zastupnik SBiH u Zastupničkom domu FBiH.

Koncepte i političke statove žustro brane sve stranke. No, da li bi radi pozicija mogli okrenuti ploču i voditi priču u drugom pravcu, za sada je nepoznato. Ko će sjesti za pregovarački sto i voditi političku sudbinu na federalnom nivou naredne četiri godine, ubrzo će se znati jer - teku rokovi. Prvi rok koji su neki sebi već zadali je u ponedjeljak, dok bismo, prema najavama drugih, obrise nove Federalne vlade mogli vidjeti do kraja narednog petka.

federalna.ba

Federacija BiH formiranje vlasti
Federacija danas Federacija BiH
0 10.04.2024 17:29
proljetna sjetva počela Federacija BiH
0 01.04.2024 12:32
jednokratna pomoć Federacija BiH Federalno ministarstvo rada i socijalne politike
0 31.01.2024 10:14
notari Federacija BiH zakon procedura
0 12.01.2024 08:52