videoprilog Admira Pripoljca (Federacija danas)

Zabrana zapošljavanja u ZDK-u pokazala manjkavosti, brojne ustanove i preduzeća u problemu

Na prvoj sjednici Vlade Zeničko-dobojskog kantona po njenom imenovanju u decembru prošle godine donesena je odluka koju je potpisala premijerka Amra Mehmedić, prema kojoj se do usvajanja budžeta ZDK u kantonalne ustanove i preduzeća obustavljaju postupci zapošljavanja i okončavaju svi ugovori o angažmanu ili djelu. Nakon mjesec dana ta odluka, pokazat će se, imala je brojnih manjkavosti pa je određen broj radnika ostao bez posla, a brojne ustanove i preduzeća se našla u problemu. 

Vlada sa premijerkom Mehmedić na čelu odlučila je - nema novih zapošljavanja, a ugovori o angažmanu i djelu moraju biti prekinuti. I ne bi ništa bilo sporno da, pokazat će se nakon mjesec dana, tom odlukom nisu nastali problemi u funkcionisanju brojnih ustanova i preduzeća. Primjera radi, 98 uposlenika Šumsko-privrednog društva, koji su zbog kompleksnosti posla bili angažovani, ostali su bez posla a proizvodni proces ugrožen. 

"Došlo je do ovog da je zaključak Vlade nema više upošljavanja. Mi sada nismo u stanju da proizvodimo one kapacitete kako smo do sad. Fali radne snage, ovdje fali proizvodnih radnika gdje moramo popunjavati nekvalifikovanim ljudima ona mjesta poput sjekača, traktoriste. Mi njih nemamo", kazao je Mufid Delić, glavni povjerenik sindikalnih organizacija ŠPD ZDK-a. 

"Osim što je neriješen njihov status, što se danas ti radnici nalaze na birou i izdvajaju se sredstva umjesto dovesti da zaradi svoju platu i za sebe i za svoje porodice. Znači imamo problem opšteg opstanka ovog preduzeća. Već smo na kraju januara i pitanje je da li je uopšte realizovan plan proizvodnje”, istakal je Lejla Ćatić, predsjednica Sindikata šumarstva, prerade drveta i papira BiH.

Iz sindikata napominju da su tek nakon brojnih zahtjeva uspjeli razgovarati sa resornim ministrom Vinkom Marićem, ali da konkretnih rezultata još nema.

"Dobili smo obećanje da će razmisliti o ovoj situaciji, porazgovarati sa premijerkom na način da pokušaju iznaći neko rješenje kako bi se ŠPD izuzeo iz ovog zaključka", dodaje Ćatić. 

I ranije raspisani konkurs za prijem uposlenika u Kantonalnoj bolnici Zenica morao je biti poništen, a za 92 uposlenika u januaru je istekao ugovor na određeno. Situaciju dodatno komplikuje činjenica da je oko 150 stalnih uposlenika na bolovanju, pa se menadžment mora snalazati. 

"Ja kao direktor bolnice, odnosno v.d. Kantonalne bolnice iz Zenice ne smijem ugroziti pružanje usluge, te sam izabrao 15-ak trenutno sam potpisao ugovora na određeno, jer na nekim odjelima dolazi do zamora osoblja. Da ne bi došlo do kolapsa sistema to je ono što je minimum minimuma da bi uopšte bolnica trenutno funkcionisala", navodi Tarik Zulović, v.d. direktora Kantonalne bolnice Zenica. 

Upit da li je Vlada upoznata sa posljedicama te da li je došlo do promjene odluke kada su u pitanju određene ustanove i preduzeća adresirali smo premijerki Amri Mehmedić. Odgovor nismo dobili.

federalna.ba

ZDK zapošljavanje