Princ Jordana tvrdi da je stavljen u kućni pritvor

Princ Jordana tvrdi da je stavljen u kućni pritvor

Polubrat jordanskog kralja Abdulaha, princ Hamzah izjavio je da je stavljen u kućni pritvor i optužio državno rukovodstvo za korupciju i nestručnost.

Videoizjava Hamzaha, dostavljena BBC-u, objavljena je nakon što je državna jordanska novinska agencija Petra javila da su dva bivša visoka zvaničnika i drugi osumnjičeni uhapšeni zbog "sigurnosnih razloga".

Vlasti su, međutim, negirale da je Hamzah uhapšen ili stavljen u kućni pritvor.

Hamzah, nekadašnji prestolonasljednik kome je ta titula oduzeta 2004. godine, rekao je da ga je jučer rano ujutro posjetio jedan od najviših zvaničnika Vojske Jordana i rekao mu da "ne smije da izlazi napolje, da komunicira sa ljudima, ni da se sastaje sa njima".

Naveo je da mu je blokiran pristup telefonu i internetu i da se obraća preko satelitskog interneta.

BBC je objavio da je izjavu Hamzaha dobio od njegovog advokata.

Hamzah je rekao i da je informisan da je kažnjen zbog učešća na skupovima na kojima je kritikovan kralj Abdulah, ali je dodao da nije optužen da je lično kritikovao svog polubrata.

Kritikovao je "vladajući sistem", ne spominjući ime kralja Abdulaha, navodeći da je odlučio da su njegovi "lični i finansijski interesi i korupcija značajniji od života, dostojanstva i budućnosti deset miliona ljudi".

U Jordanu se veoma rijetko dešava da član vladajuće porodice iznosi tako oštru kritiku vlade, a bilo kakav znak nestabilnosti u toj zemlji vjerovatno će povećati zabrinutost među njenim zapadnim saveznicima.

Visoki vojni zvaničnik koji je jučer posjetio Hamzaha negirao je da je princ uhapšen ili u kućnom pritvoru, ali je rekao da mu je naloženo da "obustavi neke aktivnosti koje se koriste za udar na sigurnost i stabilnost Jordana".

federalna.ba/Beta-AP

Jordan