Princ Charles izrazio duboko žaljenje zbog ropstva u Commonwealthu
(Izvor: EPA/EUGENE UWIMANA)

Princ Charles izrazio duboko žaljenje zbog ropstva u Commonwealthu

Britanski princ Charles je u govoru čelnicima Commonwealtha u petak u Ruandi izrazio duboko žaljenje zbog ropstva, i priznao je da korijeni ropstva leže u bolnom periodu istorije.

Commonwealth, klub od 54 zemlje nastale iz Britanskog carstva, obuhvata oko trećinu čovječanstva i predstavlja se kao mreža ravnopravnih partnera, ali su neke države članice pozivale na prekid s kolonijalnom prošlošću.

- Želim priznati da korijenje našeg modernog udruženja duboko seže u najbolniji period naše istorije – poručio je Charles okupljenim čelnicima Commonwealtha na ceremoniji otvaranja dvodnevnog samita u Kigaliju.

- Ne mogu opisati dubinu moje lične tuge zbog patnje tolikih ljudi dok nastavljam da produbljujem vlastito razumijevanje dugotrajnih posljedica ropstva – kazao je.

Britanija i druge evropske zemlje porobile su više od 10 miliona Afrikanaca između 15. i 19. stoljeća i prebacili su ih preko Atlantika na plantaže na Karibima i u Ameriku. Mnogi od njih preminuli su tokom puta.

Među članice Commonwealtha spadaju zemlje zapadne Afrike kao što su Nigerija i Gana, iz kojih su robovi odvođeni, i 12 karipskih zemalja u kojima su proveli ostatak svojih života, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

princ Charles ropstvo Ruanda
princ Charles Al-Kaida Osama bin Laden donacija
0 31.07.2022 09:21
princ Charles dobrotvorna organizacija
0 27.06.2022 15:44
žrtve napad Ruanda
0 19.06.2022 10:15
Kongo Ruanda
0 15.06.2022 19:20