"Primirje između Izraela i Hamasa daje rezultate"
(Izvor: Fena/Ilustracija)

"Primirje između Izraela i Hamasa daje rezultate"

Američki državni sekretar Antony Blinken stigao je danas u Tel Aviv gdje će se sastati s izraelskim liderima kako bi razgovarali o produženju privremenog primirja između Izraela i Hamasa i povećanju humanitarne pomoći Pojasu Gaze, navodi CNN. 

Očekuje se da će Blinken, koji ide u svoju treću posjetu regiji od napada Hamasa na Izrael 7. oktobra, također posjetiti okupiranu Zapadnu obalu, gdje će se vjerovatno susresti s palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom.

- Gledajući u narednih nekoliko dana, bit ćemo fokusirani na to da učinimo sve kako bismo produžili primirje te nastavili izvlačiti što više talaca, kao i da pružimo  više humanitarne pomoći - izjavio je Blinken na konferenciji za novinare u Briselu u srijedu.

Također, očekuje se da će vodeći američki diplomata u Tel Avivu razgovarati o prijetećoj izraelskoj ofanzivi na južni Pojas Gaze, pri čemu SAD traži od Izraela da posveti više pažnje zaštiti palestinskih civila i ograniči štetu nanesenu infrastrukturi, rekli su za Reuters visoki američki zvaničnici. 

Sjedeći pored izraelskog predsjednika Isaaca Herzoga, Blinken je rekao da je Washington fokusiran na to da pomogne da se osigura sloboda za taoce odvedene u Gazu tokom napada 7. oktobra tokom kojeg Izrael kaže da je Hamas ubio 1.200 ljudi i kidnapovao 240 njih. 

Herzog je rekao da je još oko 150 talaca ostalo u Gazi.

- Vidjeli smo u protekloj sedmici veoma pozitivan razvoj događaja i taoce koji se vraćaju kućama i spajaju se sa svojim porodicama. I to bi trebalo da se nastavi i danas. To je također omogućilo povećanje humanitarne pomoći za nedužne civile u Gazi kojima je ona očajnički potrebna. Tako da ovaj proces daje rezultate. Važan je i nadamo se da se može nastaviti - rekao je Blinken.

federalna.ba/Fena

Antony Blinken Tel Aviv razgovori
Aleksandar Vučić razgovori stranke predsjednik vlade
0 27.02.2024 13:29
razgovori Mostar Evropska Unija
0 27.02.2024 08:35
Javier Milei Argentina Antony Blinken SAD
0 23.02.2024 19:03