Prikazan dokumentarni film 'Pismo za Sarajevo' iz 1993. godine o konvoju Alzas – Sarajevo

Prikazan dokumentarni film 'Pismo za Sarajevo' iz 1993. godine o konvoju Alzas – Sarajevo

Dokumentarni film "Pismo za Sarajevo" iz 1993. godine koji svjedoči o konvoju Alzas – Sarajevo prikazan je danas u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH kao dio programa Međunarodnog festivala "Sarajevska zima". Autori filma su Laurent Mazurier i Dominique Siedlaczek, u produkciji France 3.

Nakon projekcije upriličeno je druženje sa fotografom Jean-Claudeom Hattererom, autorom izložbe fotografija "Europa–Alzas–Sarajevo 1993" koja je polovinom februara postavljena u galeriji Muzeja. Razgovor sa Hatererom vodio je direktor Festivala Ibrahim Spahić, saopćeno je iz Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH. 

Prema riječima Haterera, koji se nakon konvoja iz 1993. godine još nekoliko puta vraćao u Sarajevu, organizacija konvoja trajala je dva mjeseca. Konvoj od 35 kamiona i 25 manjih vozila krenuo je iz Strazbura u februaru 1993. i stigao do Sarajeva dvije sedmice kasnije, prevozeći 350 tona materijala.

- Krenuli smo na taj neizvjestan put i imali smo brojne poteškoće što se može vidjeti u ovom 23-minutnom filmu. Na samom ulazu u Sarajevu, na kontrolnom punktu koji je držala VRS zaustavili su nas i tražili dio tovara. Pošto je bio doveden u pitanje prolazak konvoja, morali smo im ostaviti tovar iz čak sedam kamiona, ali potrudili smo se da to budu oni sa najmanjom količinom namirnica i bolničkih potrepština. Meni je najvažnije da kad smo se vratili u Francusku naša su svjedočanstva, fotografije i snimci iz ratnog Sarajeva doprinijeli da bude organizirano još nekoliko humanitarnih konvoja - kazao je Jean-Claude Hatterer.

Ibrahim Spahić je kazao da je ponosan što je film o humanitarnom konvoju prikazan u Sarajevu nakon tri decenije, a posebno je zahvalan Jean-Claude Hattereru koji je izdvojio vrijeme da opet dođe u Sarajevo.

- Bosna i Heregovina je u ratu imala prijatelje i ima ih i sada, ne smijemo to nikad zaboraviti. Te konekcije moramo čuvati i razvijati ih u budućnosti uključivanjem mlađih naraštaja – kazao je Spahić.

Direktor Francuskog instituta u BiH Jean-Christophe Thiabaud ukazao je na važnost  održavanja davno uspostavljenih veza između Bosne i Hercegovine i Francuske.

- Nakon 30 godina Francuska je dio velikog projekta zajedno sa Italijom, Njemačkom i Austrijom te Bosnom i Hercegovinom. Riječ je o Erasmus plus projektu solidarnosti. Ti mladi ljudi su naša zajednička budućnost – kazao je Thiabaud.

federalna.ba/Fena

'Pismo za Sarajevo Sarajevska zima
Renata Derejczyk Sarajevska zima Festival Sarajevska zima Festival "Sarajevska zima"
0 02.06.2024 17:05
Robert Pauletta Umjetnička galerija BiH Sarajevska zima
0 23.02.2024 22:35