Prijemom i koncertom ispred Vječne vatre u Sarajevu obilježen Dan Evrope

Prijem na Dan Evrope upriličen je u utorak navečer u Sarajevu, a prigodnim riječima obratio se šef Delegacije Eropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler.

Bosna i Hercegovina obilježava ove godine svoj prvi Dan Evrope kao zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj uniji. Aktivnostima širom BiH slavi se, zajedno sa građanima BiH, bogatstvo kulture, tradicije, naslijeđa našeg kontinenta, kao i zajednički ciljevi ka unapređenju kvalitete života građana širom Evrope.

Prijemu upriličenom u zgradi kod Vječne vatre, nova Europe House, prisustvovao je premijer FBiH Nermin Nikšić, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić te brojne zvanice iz raznih oblasti života.

Potom je ispred Vječne vatre upriličen nastup niza bh. umjetnika. Koncert ‘Oduvijek u srcu Evrope’ počeo je poznatom evrovizijskom pjesmom “Pokušaj” u izvedbi Lake i Lele. Potom se obratio šef Delegacije EU-a u BiH Johann Sattler i poručio da je Sarajevo svakim danom sve ljepši i bolji grad, te je čestitao svim građanima Dan Evrope. I gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić čestitala je na koncertu Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom, nakon čega je nastavljen koncert.

Dan Evrope simbolično obilježava trenutak kad je 9. maja 1950. francuski ministar vanjskih poslova Robert Schuman najavio plan da rat u Evropi učini ne samo nezamislivim, već i materijalno nemogućim kroz blisku integraciju evropskih ekonomija. Taj mirovni projekt postaje Evropska unija, i u tom kontekstu, osiguravanje da zapadni Balkan postane dio Evropske unije ima poseban značaj.

federalna.ba/Fena

Dan Evrope Dan Europe
Dan Evrope Evropska noć muzeja Banja Luka
0 14.05.2023 13:37
Travnik Johann Sattler Dan Evrope
0 12.05.2023 18:09
Omer Osmanović Dan pobjede nad fašizmom Dan Evrope Dan Zlatnih ljiljana
0 09.05.2023 21:43
Dan pobjede nad fašizmom Dan Evrope Dan Zlatnih ljiljana Denis Bećirović
0 09.05.2023 10:49