Prijedlog pritvora za dvojicu osumnjičenih u Sky predmetu "Kum"
(Izvor: Tužiteljstvo BiH)

Prijedlog pritvora za dvojicu osumnjičenih u Sky predmetu "Kum"

Nakon ispitivanja osumnjičenih, tužitelj iz Sky tima Tužiteljstva BiH, uputio je prema Sudu BiH, prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičene: Aleksandra Matovića zv.“Aco“, rođenog 1977. godine u Foči, uposlen kao djelatni policajac Granične policije BiH, državljanina BiH i Predraga Petkovića, zv. “Peđa”, rođenog 1987. godine u Banja Luci, državljanina BiH i R Srbije.         

Osumnjičeni su lišeni slobode u akciji koju su po nalogu tužitelja proveli policijski djelatnici MUP-a RS i MUP-a Kantona Sarajevo, na području Sarajeva, Foče i Gradiške.

Prijedlog pritvora upućen je iz razloga opisanih u članku 132. točka 1. stavak a), b) i c) ZKP BiH, odnosno opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i ponoviti kazneno djelo ili dovršiti započeto, a za osumnjičenog Petkovića i zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenog.

Osumnjičeni su pod istragom zbog kaznenih djela organiziranog kriminala povezanih sa nedozvoljenim međunarodnim prometom većih količina opojnih droga i njenom distribucijom na ilegalnom narko-tržištu.

Nadalje, osumnjičeni Matović tereti se i za koruptivno kazneno djelo, odnosno zlouporabu kapaciteta Granične policije BiH, radi pružanja pomoći kriminogenim osobama, izdavanjem neistinitih potvrda o prelasku državne granice i na druge načine.

Jedan od osumnjičenih u ovom predmetu lociran je u Danskoj te će pri povratku u BiH u narednim danima, biti preuzet u Zračnoj luci Sarajevo i predat postupajućem tužitelju, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

federalna.ba

pritvor Aleksandar Matović Predrag Petković
pritvor mjere pritvora Julian Assange
0 25.06.2024 09:49
Kantonalni su Sarajevo pritvor Nihad Sarajkić
0 13.06.2024 13:18
Nizozemska krijumčarenje migranata pritvor
0 23.05.2024 09:56
Black tie 2 pritvor
0 24.04.2024 09:04
Tužilaštvo BiH pritvor organizirani kriminal
0 04.04.2024 11:28