Prije 30 godina zauvijek je  otišao "košarkaški Mozart" Dražen Petrović

Prije 30 godina zauvijek je  otišao "košarkaški Mozart" Dražen Petrović

 Juni mjesec 1993. godina.

 "Dražen Petrović izgubio je život u saobraćajnom udesu u Njemačkoj. Ma koliko tužna, ali, nažalost, istinita, vijest odjeknula cijelim svijetom. Dražen je bio čovjek i sportista ove planete i za to za njim žale i tuguju…“

Ovako je glasio jedan od tekstova tog tužnog juna, kada je na današnji dan prije tri decenije zauvijek u 28 godini otišao „košarkaški Mozart“.

Na početku karijere sjećamo ga se od onog trenutka kada je sa svojom Šibenkom 1983. pobijedio u koje je zapravo trebao doći, ali ipak se legendarni Dražen odlučio preseliti u Zagreb u Cibonu za koju je znao postignuti na utakmici i rekordnih 112 poena Olimpiji. Cibose je odveo dva puta na tron Evrope, bivao najbolji košarkaš Starog kontinenta, pa je potom nastavio osvajati trofeje sa slavnim Real Madridom. U tom periodu legendarni Dražen je bio istinski vođa tadašnje reprezentacije koja se u Zagrebu penje na evropski, a u Buenos Airesu na svjetski tron. Karijeru je Dražen nastavio u NBA ligi, igrajući za Portland i New Jersey. Po sticanju nezavisnosti zapadnih susjeda bio je i vođa hrvatske reprezentacije koju je odveo do najsjajnijeg uspjeha, srebra na Olimpijadi u Barceloni. Samo je od zapadnih susjeda bio bolji Dream Team sa Jordanom, Birdom, Johnsonom, Pippenom, a koje je Dražen, ipak, uspijevao pobjeđivati u NBA ligi.

Dražen Petrović je osvojio sve što se moglo osvojiti, bio najbolji sportaš 20. stoljeća Hrvatske, zasigurno među najboljim sportašima svih vremena naših prostora.

 Juni mjesec 1993. godina.

 „Sa svjetske košarkaške pozornice otišao je jedan mladi as. Oni mladi koji dolaze izgubili su idola. Majka Biserka i otac Jole ostali su bez sina ljubimca, a Aco bez jedinog brata. Zar je, zaista, istina da više nema Dražena?!“

 Nek’ mu je slava. Počivao u miru „košarkaški Mozartu“.

Muhamed Bikić

Wimbledon
0 13.07.2024 18:39
ICJ Pojas Gaze Međunarodni sud pravde Palestina Izrael
0 13.07.2024 15:04
Wimbledon princeza od Velsa
0 13.07.2024 15:02
Srbija Egipat Aleksandar Vučić Abdel-Fattah al-Sisi
0 13.07.2024 14:43