Prijavljeno više prijetnji u školama u RS-u, nije utvrđena stvarna ugroženost
(Izvor: Ilustracija)

Prijavljeno više prijetnji u školama u RS-u, nije utvrđena stvarna ugroženost

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) je u proteklih sedam dana zaprimilo više prijava, prije svega od nadležnih u školama o potencijalnim prijetnjama učenicima, nastavnicima, uvredama i slično.

"Policijski službenici su postupali po svakoj od navedenih prijava i izvršili povjeru navoda, obavjestili druge nadležne institucije, te ni u jednom slučaju nije uočena stvarna ugroženost, odnosno osnov za dalje postupanje policije", saopšteno je iz MUP-a RS-a.

Apelovali su na medije da odgovorno izvještavaju o tim prijavama i potencijalnim prijetnjama, jer "ne samo da se tako neosnovano stigmatizuju pojedini učenici, inače maloljetna lica, i škole, već se širi nemir i panika među građanima".

"Pripadnici MUP-a odgovorno pristupaju svakoj zaprimljenoj prijavi i u stalnom su kontaktu sa nastavnim osobljem u školama, a sve cilju što bolje bezbjednosti djece, ali i zaposlenih u školama", navodi se u saopštenju.

Istaknuto je da je MUP RS-a je u skladu sa zaključcima Prve vanredne sjednice Vlade RS posvećenih tragičnim događajima u Srbiji, pokrenulo niz aktivnosti, među kojima je kontrola strelišta i streljačkih klubova koja je juče izvršena na području cijelog entiteta.

"Prilikom ovo kontrole policijski službenici nisu utvrdili nepravilnosti, a kontrole će se nastaviti i u narednom periodu", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će policijski službenici nastaviti održavanje edukativnih predavanja za učenike osnovnih i srednjih škola o opasnostima upotrebe vatrenog oružja i minsko-eksplozivnih sredstava, a sve sa ciljem podizanja svijesti djece školskog uzrasta o opasnostima i posljedicama koje nosi upotreba vatrenog oružja.

Istovremeno, policijski službenici će nastaviti sa prisustvom u blizini škola, sa ciljem preventivnog djelovanja i što boljom komunikacijom sa nadležnim u školama, ali i samim učenicima.

U tragediji u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu trinaestogodišnji dječak, učenik sedmog razreda te škole, prošle sedmice je hicima iz vatrenog oružja ubio osmoro đaka i čuvara škole, a ranio šestoro djece i nastavnicu.

Kod Mladenovca U. B. (2002.) je nakon toga vatrenim oružjem usmrtio osam osoba i ranio 13 nakon čega je uhapšen u okolini Kragujevca.

federalna.ba/AA

 
MUP RS prijetnje škole streljane
vršnjačko nasilje ombudsmeni psiholozi Mobiteli škole
0 08.09.2023 10:04
Doboj policija škole
0 06.09.2023 19:15
Unsko-sanski kanton škole učenici
0 04.09.2023 13:33
Kanton 10 obrazovanje škole prvačići
0 04.09.2023 11:36